Начало Водещи „Цитадела“ спасила моряците на отвлечения „Сентръл парк“. Ето какво представлява тя

„Цитадела“ спасила моряците на отвлечения „Сентръл парк“. Ето какво представлява тя

614
Американски военен кораб е освободил отвлечения танкер „Сентрал парк“
Танкерът „Сентрал парк“. Снимка: Zodiac Maritime АP/БТА

Танкерът „Сентрал парк“ беше освободен след отвличането му благодарение на безопасното помещение, наречено „цитаделата“. На борда на кораба имаше двама български моряци, когато той беше похитен край бреговете на Йемен в неделя.

Въпреки че танкерът е плавал с изключени приемо-предаватели, за да не бъде локализиран, все пак бил атакуван от въоръжени похитители, което показва репортаж на БНТ.

След като похитителите се опитали да проникнат на борда в неделя сутринта, моряците успели да се скрият в „цитаделата“ и капитанът на кораба бил в състояние да подаде сигнал за помощ. В резултат на това американски военен кораб реагирал и успешно спасил екипажа на танкера.

Американски военен кораб е освободил отвлечения танкер „Сентрал парк“

Застрашените моряци прекарали около 10 часа в „цитаделата“, която разполага с необходимите ресурси за тяхната безопасност и комуникация с външния свят.

Капитан Иван Станойков от Българския морски квалификационен център обясни, че „цитаделата“ е специално помещение, което е пригодено да издържи определено време и дори може да се използва за управление на кораба, докато пристигне помощ.

Макар че останалите детайли за нападението и напускането на танкера все още не са ясни, се предполага, че след тази изключителна ситуация моряците ще бъдат сменени.

Още новини от деня – четете тук