Начало Водещи Цената на златото достигна нов исторически рекорд

Цената на златото достигна нов исторически рекорд

289
злато, златото

Златото постига нов исторически връх, като преодолява психологическата бариера от 2100 долара за тройунция, за първи път. Този рекорден момент идва след миналогодишния рекорд през август 2020 година. Този успех идва във време, когато търсенето на злато продължава да расте по целия свят.

По време на сутрешната търговия на азиатските борси, цените на златото достигат нов рекорд от 2135 долара за тройунция. Ръстът до новия исторически връх е предизвикан от очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще намали лихвените проценти, съобщава АФП.

Отслабването на долара също играе роля в покачването на цените на златото, което го прави по-достъпно за международните купувачи. Друг фактор за ръста е и продължаващите инвестиции в злато като надежден актив, предизвикани от напрежението в света – войната на Израел срещу Хамас и водещите сили като САЩ и Китай.

От началото на октомври, цените на златото се увеличават с 16%, според Блумбърг. Последният исторически рекорд беше постигнат през август 2020 г., когато цените на златото достигнаха 2080 долара.

Цената на златото достига до 2093,2 долара за тройунция до 09:30 ч. българско време.

Още икономически новини – четете тук