Начало Новини Целта на УФР е да поддържа инфлацията стабилна, като гарантира, че безработицата...

Целта на УФР е да поддържа инфлацията стабилна, като гарантира, че безработицата няма да се повиши, заяви Джером Пауъл

44
Целта на УФР е да поддържа инфлацията стабилна, като гарантира, че безработицата няма да се повиши, заяви Джером Пауъл

Изчаквахме, за да се уверим, че инфлацията се движи трайно под 2 на сто и това да ни позволи да предприемем този силен ход днес. Това заяви президентът на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джером Пауъл, цитиран от Си Ен Би Си, след като днес централната банка на САЩ намали основния си лихвен процент с 0,5 проценти пункта до диапазона 4,75-5,00 на сто. Това е първото понижение от над четири години.

Пауъл обаче предупреди, че това не трябва задължително да се възприема като начало на ново темпо. „Мисля, че ще вървим внимателно, заседание по заседание, и ще вземаме решенията си, докато наблюдаваме как се развива ситуацията“, каза още президентът на УФР, след като оглавяваната от него институция изненада пазарите с по-голямо от очакваното намаление на ставката.

Изказването е направено на фона на обновените днес икономически прогнози на УФР, в които е посочено, че членовете на централната банка със и без право на глас очакват до края на годината основният лихвен процент да се понижи до 4,25-4,50 на сто или с още 0,5 пункта.

Пауъл заяви още, че УФР няма да се върне отново в ерата на свръхниските основни лихвени проценти, каквито бяха те след обявяването на пандемията от коронавирус и след глобалната финансова и икономическа криза от 2008 г. „Личното ми усещане е, че ние не се връщаме обратно към такъв период“.

Целта на УФР сега е да поддържа инфлацията стабилна, като същевременно гарантира, че нивата на безработицата няма да се повишат, каза още ръководителят на централната банка на САЩ.

Той отчете, че пазарът на труда е в стабилно състояние и намерението на УФР е да го запази така с по-ниските лихви. Пауъл допълни, че икономиката на САЩ е в добра форма и нараства със значителни темпове, но отбеляза, че централната банка вече очаква американската икономика да отбележи 2 на сто ръст за тази година спрямо прогнозираните през юни 2,1 на сто.