Начало Новини Хусите обявиха, че са атакували няколко кораба край Йемен

Хусите обявиха, че са атакували няколко кораба край Йемен

64
Хусите обявиха, че са атакували няколко кораба край Йемен

Хусите обявиха, че са атакували край бреговете на Йемен няколко кораба, предаде Франс прес.

Нападенията са в отговор на израелската военна операция в град Рафах в най-южната част на ивицата Газа, каза свързаната с Иран групировка.

Сред атакуваните плавателни съдове е корабът за насипни товари „Лаакс“ (Laax). Собственост на гръцка компания и плаващ под флага на Маршаловите острови, той е бил улучен завчера от три ракети, съобщиха въоръжените сили на САЩ.

Корабът е понесъл щети, но е продължил по пътя си.

Хусите започнаха да атакуват кораби в стратегическия район, през който минава 12 процента от световната търговия, както твърдят, в отговор на военната операция, която Израел предприе в ивицата Газа след нападението, извършено от палестинското ислямистко движение „Хамас“ на 7 октомври, отбелязва АФП. През декември Съединените щати, близък израелски съюзник, създадоха международни сили за защита на корабоплаването в Червено море, а на следващия месец започнаха заедно с Великобритания да нанасят удари по цели на свързаната с Иран групировка, която контролира големи части от Йемен. Това обаче не спря хусите, които продължават да атакуват плавателни съдове.