Начало Новини ХИНА: Хърватската национална банка откри Монетера, музей на парите

ХИНА: Хърватската национална банка откри Монетера, музей на парите

44
ХИНА: Хърватската национална банка откри Монетера, музей на парите

Монетера (Moneterra), музеят на парите на Хърватската национална банка, беше официално открит във вторник вечерта, предаде агенция ХИНА. Музеят предоставя информация за парите, банкирането, личните финанси, паричната политика и ролите и задачите на централните банки.

В речта си на церемонията по откриването управителят на Хърватската национална банка (ХНБ) Борис Вуйчич подчерта, че Монетера е създаден, за да отвори напълно ХНБ за широката общественост, да задоволи по-добре интереса към знанието за парите и финансите и да подкрепи нарастващата нужда от финансова грамотност в съвременната епоха.

Вуйчич отбеляза, че така ХНБ става една от многото централни банки по света, които имат музеи на парите или центрове за посетители и информация. Той спомена, че в еврозоната всички национални централни банки, както и Европейската централна банка, общуват с обществеността по този начин.

Музеят е получил инвестиция от 3,7 милиона евро и обхваща малко над 900 квадратни метра в сграда на Европейския площад, като в момента се използват приблизително 600 квадратни метра. В близко бъдеще ще бъде открита и мултимедийна зала и секция за бъдещето на парите.

(Тази информация се разпространява от БТА по договор с хърватската агенция ХИНА)