Начало Новини "Хизбула" изстреля над 50 ракети по Голанските възвишения

"Хизбула" изстреля над 50 ракети по Голанските възвишения

39
"Хизбула" изстреля над 50 ракети по Голанските възвишения

Ливанската групировка „Хизбула“ изстреля повече от 50 ракети, които поразиха жилища в анексираните от Израел Голански възвишения, информира Асошиейтед прес.

Днешното нападение беше извършено ден след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна с посредниците от Египет и Катар, продължавайки при поредната си дипломатическа мисия опитите за постигане на примирие във войната в Газа, въпреки че „Хамас“ и Израел дадоха знак, че предизвикателствата се запазват.

В ново изявление „Хамас“ нарече най-новото представено му предложение „обрат“ на това, с което групировката се беше съгласила преди това, и обвини САЩ, че се съгласяват с „нови условия“ от страна на Израел.

Спасители съобщиха от Голанските възвишения, че са оказали помощ на 30-годишен мъж, който е бил ранен от шрапнели при днешното нападение. Къща е била обхваната от пламъци, а пожарникарите казаха, че са предотвратили по-голяма трагедия, като са спрели изтичането на газ.

„Хизбула“ заяви, че нападението е било в отговор на израелски удар дълбоко на територията на Ливан снощи, при който загина един човек, а 19 бяха ранени. Вчера „Хизбула“ изстреля над 200 снаряда към Израел, след като Израел порази склад за оръжия на „Хизбула“ на около 80 км от границата.

Израел и „Хизбула“ си разменят почти ежедневни удари вече повече от 10 месеца на фона на войната на Израел срещу съюзника на „Хизбула“ – „Хамас“ – в Газа.