Начало България Френски самолети вече гасят пожара на границата с Гърция

Френски самолети вече гасят пожара на границата с Гърция

44
Френски самолети вече гасят пожара на границата с Гърция

Френски самолети се включиха в гасенето на пожара близо до българо-гръцката граница, според информацията, споделена от вътрешния министър Калин Стоянов във Фейсбук.

Съгласно министъра, днес в България пристигнаха общо три летателни машини, от които две са за пожарогасене. Френските екипи изпълниха разузнавателни дейности с третия самолет, след което преминаха към гасене на пламъците.

Двата френски самолета ще зареждат вода за пожарогасене от язовир Доспат. В действията участват и полицейски сили, които осигуряват безопасността на операциите, съобщава БНТ.

Министърът изрази благодарност към френските екипи за бързата реакция!”, спомена Калин Стоянов.

Пожарът до българо-гръцката граница продължава да предизвиква тревога в голяма част от нашия регион. Благодарение на действията на екипите на място, пламъците са били овладяни и не са се разпространили към нови зони след пожара на 70 декара.

На 11-ия ден от борбата с огнената стихия, 80 пожарникари, военни, горски служители и паркова охрана продължават усилено с гасенето на огнищата. Запасите се подпомагат от въздушни кораби – днес и от гръцка и от френска страна. Трите френски самолета излитат от летището в Пловдив. Един екип извършва проучвания за логистика, докато останалите два ще помагат с гасенето на пламъците с общ обем на водата около 14 тона на полет.