Начало България Фотографска изложба представя кварталите и хората на Варна през погледа на младите...

Фотографска изложба представя кварталите и хората на Варна през погледа на младите хора

29
Фотографска изложба представя кварталите и хората на Варна през погледа на младите хора

Групова фотографска изложба „На фокус – Градска среда: кварталите и хората на Варна“ е подредена в пространството на Младежка фондация „Аморфа“. Тя включва серии на десет млади фотографи, документиращи различни райони на Варна, сред които Галата, Владиславово, Възраждане, Аспарухово и Морската градина.

Изложбата е завършекът на работилницата за документална фотография „На фокус“ с ментор Михаела Аройо, носител на престижната международна награда „Инге Морат“ на фондация „Магнум“ за 2023 г. Авторите, с които тя работи, са Адриана Димитрова, Александра Василева, Антонина Кирякова, Борис Василев, Валерия Добрева, Виктория Йорданова, Йоанна Христова, Ксения Урекина, Пламена Роева и Филип Чиков.

Изложбата ще може да се види до 4 октомври. В своите наблюдения младите фотографи документират както добре познати пространства от Варна, така и по-слабо известни места и моменти от живота в града като аязмото под военното поделение. 

Работилницата продължи две седмици, припомниха организаторите и добавиха, че в заниманията младите фотографи са развили уменията си за композиция на изображението, наблюдение и описване на средата, снимане на хора и репортажи. Те са се срещнали и с фотографа Росен Кузманов, който е съосновател на независимата платформа за фотокниги ПУК!, и Катерина Шошева от Молдова, която е представила пред тях авторския си фотографски проект за Варна.

Във втората част от работилницата участниците са работили самостоятелно по документирането на избраните от тях варненски райони, след като са направили предварително проучване и са обсъдили идеята си със своя ментор.

В инициативата „На фокус“ се включиха младежи на възраст 15-26 години от различни училища и университети от Варна и страната, уточниха от „Аморфа“.