Начало Водещи Финансовата комисия в парламента окончателно прие Бюджет 2024

Финансовата комисия в парламента окончателно прие Бюджет 2024

164
Комисия по бюджет и финанси
Снимка: БТА

Бюджет 2024 на второ четене бе окончателно приет от Комисията по бюджет и финанси към НС. Народните представители одобриха списъка за инвестиционни планове на общините за 2024 г., които бяха подадени към Министерството на финансите.

Общите средства, които са предназначени за инвестиционни проекти в общините, възлизат на 68 млн. лв. Това е първи път, когато се включва програмата за финансиране на инвестиционни проекти на 265-те общини в план-сметката.

Не е определен лимит за броя проекти, които всяка община може да заяви за финансиране от Националната инвестиционна програма.

За различните категории общини са установени максимални стойности, в граничите на които проектите следва да се съответстват на съответните общини:

  • за общини от категория 1 – до 50 млн. лв.;
  • за общини от категория 2 – до 30 млн. лв.;
  • за общини от категория 3 – до 15 млн. лв.;
  • за общини от категория 4 – до 10 млн. лв.;
  • за общини от категория 5 – до 6 млн. лв.

За общините с население над 180 000 души общата стойност на проектите може да достигне до 100 млн. лв. според данните на НСИ.

„Това е нещо безпрецедентно от 1993 година насам. Програмата е отворена и за 3 месеца могат да бъдат добавени нови проекти. Тя е на стойност 1 млрд., но вече има подадени проекти за над 3 млрд. От Министерството на финансите уточниха, че до момента са депозирани общо 1625 проекта, които могат да бъдат реализирани до 2026 година“, коментира депутат Йордан Цонев от ДПС.

На заседанието беше одобрена и методиката, с която Министерството на финансите ще начислява и събира таксите от операторите на хазартни игри. Комисията прие увеличение на таксите, като за някои то е до 4 пъти. С методиката се определя колко ще плащат операторите, които имат действащ лиценз. Новата такса ще бъде в сила само от 1 януари 2024 година и няма да важи за предходни периоди, поясни заместник-министър на финансите Людмила Петкова.

Всички нови лицензи ще бъдат с новата, по-висока такса, дори и ако документите за тях бъдат подадени за разглеждане от НАП преди началото на 2024 година, допълни тя.

Още новини от деня – четете тук