Начало Свят Филипините и Китай си разменят обвинения след сблъсък на кораби в Южнокитайско...

Филипините и Китай си разменят обвинения след сблъсък на кораби в Южнокитайско море

44
Кадърът, изваден от видео на филипинската брегова охрана, показва как кораб на китайската брегова охрана с №5205 се блъска във филипинския кораб "Тереза Магбануа".
Кадърът, изваден от видео на филипинската брегова охрана, показва как кораб на китайската брегова охрана с №5205 се блъска във филипинския кораб „Тереза Магбануа“. Снимка: АП/БТА

Филипините и Китай бяха замесени в инцидент в Южнокитайско море, като всяка страна обвини другата за извършените опасни маневри.

Не бяха докладвани пострадали след сблъсъка в района на плитчината Сабина, което е петият инцидент за месеца между военноморските и въздушните сили на двете страни в района.

Филипинската брегова охрана потвърди, че корабът им „Тереза Магбануа“ пострада сериозно, след като кораб на китайската брегова охрана удари три пъти в него този рано сутрин.

Говорител на филипинската брегова охрана за Западното филипинско море заяви, че „Китай извърши опасни маневри, без да е провокиран.“

Според него, корабът им „Тереза Магбануа“ понесе щети около мостика и на надводния борд поради директното врязване от страна на китайския кораб.

Той разкри, че китайски кораби, включително два на бреговата охрана и два катера на военноморските сили, блокираха „Тереза Магбануа“ около плитчината Сабина в изключителната икономическа зона на Филипините.

Китай обвини филипинците за инцидента, като заяви, че „Отговорността е изцяло на Филипините.“

Китайското изявление посочи, че „Филипинският кораб № 9701 умишлено се сблъска с китайския кораб № 5205, който е следвал осигуряване на спазването на правата и наложеното законност.“

През август Филипините съобщиха за няколко инцидента, в които китайски самолети изстреляха ракети към правителствени самолети, патрулиращи над Южнокитайско море.

Китай продължава да предприема агресивни действия в района, нечитайки решение на международен арбитражен съд от 2016 г., което отхвърля претенциите му. Виетнам, Малайзия, Бруней и Тайван също претендират за района, богат на природни ресурси.