Начало Водещи Фен на Сталин и Путин води делото за „българския новичок“. Прокуратурата не...

Фен на Сталин и Путин води делото за „българския новичок“. Прокуратурата не вижда проблем в това

44
Путин и Сталин
Снимка: Bird.bg

От 2015 г. делото за отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев и сина му Христо, заедно с Валентин Тахчиев – производствени директор на ЕМКО е висящо, а от 2022 г. за наблюдаващ прокурор по делото е назначен Детелин Георгиев.

Разследване на сайта bird.bg и от публикация на журналиста Христо Грозев в социалната мрежа X, става ясно, че въпросният прокурор е върл фен на настоящия руски президент Владимир Путин, но също така и на диктатора Йосиф Сталин.

От публикациите става ясно, че ДАНС и главният прокурор са били сезирани от бившия военен министър Бойко Ноев, който се позовава на профила на прокурора във Фейсбук.

От публикациите там става ясно, че той е върл симпатизант на Путин и той проявява определени проруски симпатии.

Според прокуратурата обаче това не представлява проблем, тъй като „симпатии към определени личности /исторически или такива от настоящето/ или външнополитически убеждения не могат да бъдат инкриминирани като неправомерно /престъпно/ поведение“, се посочва в прокурорско постановление, с което сигналът на Бойко Ноев остава без разглеждане.

КСНС възглави собствената си несъстоятелност

Постановлението е публикувано от сайта bird.bg, който публикува и имената на прокурори, били на обучения в Русия и по конкретно – в университета на прокуратурата на Руската федерация. Изданието припомня и за топлите отношения на бившия главен прокурор Сотир Цацаров с руския – Юрий Чайка.

Любопитното в случая с делото за отравянето на Гебрев е, освен че то е описано като „висящо“, към момента от държавното обвинение не виждат и проблем в това, че наблюдаващият прокурор по делото може да не е безпристрастен при оценката на фактите и доказателствата по случая.

Георгиев няма да бъде отстранен и ще продължи да работи по това дело.

Срамно за България. Прокурорът, назначен да преследва отравянето от руското ГРУ на български производител на оръжие, се оказа активен член на пропутинска и обожаваща Сталин група във ФБ, написа Христо Грозев.

Той пояснява, че когато обективността на прокурора е била оспорена, апелативен прокурор е отговорил с постановление, че „е конституционно позволено да симпатизираш на определени исторически личности„.