Начало Новини ФАО и Боливия настояват за глобални действия за опазване на камилите и...

ФАО и Боливия настояват за глобални действия за опазване на камилите и тяхната жизненоважна роля в устойчивото развитие

39
ФАО и Боливия настояват за глобални действия за опазване на камилите и тяхната жизненоважна роля в устойчивото развитие

Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), заедно с Боливия, потвърдиха своя ангажимент за защита и устойчиво развитие на сектора на камилите. Страната от Андите беше домакин на Регионалната среща за южноамериканските камили, за да отбележи Международната година на камилите 2024, става известно от официалната страница на ФАО.

Събитието на тема „Подхранване на живота, запазване на бъдещето“ подчертава лидерството на Боливия в насърчаването на културното, икономическо, екологично и социално значение на южноамериканските камили, като същевременно търси начини за защита на тези животни, техните местообитания и общностите, които зависят от тях.

Боливия оглави инициативата за насърчаване на Международна година за тези животни и беше одобрена от Общото събрание на ООН през 2017 г. Латиноамериканската държава, заедно със Саудитска Арабия, играе ключова роля в нейното прилагане. Годината има за цел да повиши осведомеността за неразривната роля, която камилите играят в живота на местните и селските общности в над 90 страни, особено в пустинните и планинските региони.

ФАО, като водеща агенция на ООН за Международната година, стартира годината в централата си през декември 2023 г.

По време на откриващата сесия на Регионалната среща за южноамериканските камили генералният директор на ФАО Ку Донгю подчерта културното и екологично значение на камилите, потвърждавайки необходимостта от защита на тези видове и екосистемите, които обитават.

„През 2024 г. ние работихме заедно за осведоменост за потенциала на камилите и увеличаване на инвестициите в изследвания, за да развием сектора. Изключително важно е да продължим да работим заедно след 2024 г. за устойчиво развитие на сектора на камилите, тъй като той има неизползван потенциал да помогне за напредъка на глобалните усилия за постигане на Програмата до 2030 г. и целите за устойчиво развитие“, каза той.

Застъпничеството на Боливия е тясно свързано с няколко ключови цели за устойчиво развитие, като се фокусира върху изкореняването на бедността, продоволствената сигурност, равенството между половете, управлението на водите и действията по климата.

По-специално в Южна Америка различните породи камили – лами, алпака, викуня и гуанако, са били винаги от съществено значение за общностите от хилядолетия, осигурявайки не само икономически ресурси, но и културна и символична стойност. Южноамериканските камили са неразделна част от националните стратегии за намаляване на продоволствената несигурност, недохранването и бедността в селските райони. 200 000 семейства отглеждат и управляват тези животни в планините на Андите. В Боливия например ламите са жизненоважен източник на месо и вълна. Въпреки високата стойност на много продукти, секторът е изправен пред социални и икономически предизвикателства.

Инициативата на Боливия се фокусира върху устойчивото управление на видовете камили, които са от решаващо значение в райони, изложени на риск от опустиняване и увреждане на околната среда. Камилите са добре приспособени към тези крехки екосистеми, с ниско въздействие върху околната среда и ефективна паша. Те обаче са изправени пред заплахи като загуба на местообитания, бракониерство и изменение на климата. Регионалната среща е имала за цел да отговори на тези предизвикателства с иновативни решения и стратегии за сътрудничество.