Начало Любопитно Учени откриха данни за подводен резервоар с вода на Марс

Учени откриха данни за подводен резервоар с вода на Марс

59
Учени откриха данни за подводен резервоар с вода на Марс

Откритията показват наличие на голям резервоар с течна вода във вътрешността на Марс, достатъчен да запълни океаните на планетата, сподели Прес асосиейшън/ДПА.

Според данните от апарата на НАСА „ИнСайт“, учените оценяват, че количество подпочвена вода може да покрие целия Марс с дълбочина от един до два километра. Все пак, резервоарът няма да бъде полезен за снабдяване на бъдещо колония на Марс.

Водата се открива в малки пукнатини и пори в скалата в средата на марсианската кора, на дълбочина между 11,5 и 20 километра под повърхността. Този вид сондаж дори на Земята е предизвикателство.

Васан Райт, бивш постдокторант в Калифорнийския университет в Бъркли, който в момента работи в Института по океанография „Скрипс“ на Калифорнийския университет в Сан Диего, посочва: „Познаването на водния цикъл на Марс е от ключово значение за разбирането на еволюцията на климата, повърхността и интериора. Важно е да се определи наличието и количество на водата.“

Учените от Земята изпратиха множество сонди и апарати на Марс, за да разберат какво се е случило с водата на планетата преди около три милиарда години, както и дали е имало или има живот на Марс.

Според експертите, откритията показват, че голяма част от водата не е изчезнала в космоса, а е се е филтрирала в кората.

Изследователите използваха данни от „ИнСайт“ от четиригодишната мисия, завършила през 2022 г. Апаратът събира информация от повърхността под него, включително за скоростта на вълните от трусовете на Марс.

Използвайки модел, базиран на математическа теория за физиката на скалите, изследователите стигат до заключението, че присъствието на течна вода в кората е най-вероятното обяснение на данните.

Тези открития са публикувани в списание „Протоколи на Американската национална академия на науките“ (Proceedings of the National Academy of Sciences).