Начало България Утре тестват системите за ранно предупреждение и BG-ALERT

Утре тестват системите за ранно предупреждение и BG-ALERT

29
сирени, BG-ALERT

Утре от 11:00 часа в няколко града в страната ще бъдат изпробвани Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и системата BG-Alert, съобщиха от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР.

Изпитванията са с цел проверка на техническото състояние на системата и обучение на хората за разпознаване на сигналите и съобщенията.

Планира се да бъдат включени интегрираните в НСРПО локални системи за оповестяване, изградени в обекти, които създават опасност от бедствие, с цел тестване на интеграцията, готовността и функционалността при реално задействане.

По време на изпитването, чрез акустичните устройства на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО), ще бъде излъчен национален сигнал за тревога/край на тревогата. Проверката ще бъде извършена в градовете София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Враца, Стара Загора; в общини в областите Видин, Перник и Ямбол; в населени места в 30 км зона около АЕЦ „Козлодуй“.

По време на изпитването на системата BG-Alert ще бъде изпратено съобщение до мобилните устройства на хората по цялата страна, съдържащо текст на български и английски език. Получаването на съобщението ще бъде еднократно, със специфичен звук и/или вибрация. Тестовите съобщения от BG-Alert се управляват и могат да бъдат активирани/деактивирани от потребителите. Подробна информация относно настройките на устройствата може да бъде намерена на официалния уебсайт на системата.

БТА напомня, че преди два месеца в ресорната парламентарна комисия представители на МВР отбелязаха, че има нужда от ясни правила за активиране на системата BG-ALERT. Директорът на пожарната служба Александър Джартов поясни, че системата BG-ALERT може да се активира през кметове на общини, областни управители и министри, като заявката се синхронизира с ГДПБЗН. Той добави, че ако съответните компетентни органи нямат достъп до системата, след като направят искане до ГДПБЗН, те създават и изпращат съобщение.

Още новини от деня – четете тук