Начало Свят „Уолстрийт Джърнъл“: Виена е основният руски шпионски център в Европа

„Уолстрийт Джърнъл“: Виена е основният руски шпионски център в Европа

64
виена

Според информация от Wall Street Journal, градът Виена е център на руското шпионско дейностите в Европа, където се извършват различни антизападни операции. Източници от австрийските разузнавателни служби потвърждават тези активности.

В последните две години руските държавни служители в Австрия са се увеличили до над 500 дипломати и администратори. Около половината от тях се считат за шпиони според австрийските източници.

Русия използва Виена като база за различни тайни операции в Европа, включително финансиране на убийства, саботаж, вербуване на агенти, индустриален шпионаж и влияние в региона. Разузнаването от Европа и САЩ потвърждава подкрепата от австрийския град за тези дейности.

Руски дипломати и представители работят във Виена от над 40 имота, контролирани от Москва или свързани лица и фирми. Наблюдателно оборудване е инсталирано на покривите на тези сгради.

Представител на австрийското вътрешно министерство посочва, че страната е наясно с руския шпионаж и влияние и взема мерки в рамките на закона. Виена и Женева са дългогодишни центрове на шпионажа в света.

Руските агенти базирани във Виена са заподозрени в набиране и финансиране на операции. Например, те са наблюдавали доставки на оръжие за Украйна през Полша.

Също така се разглежда възможността за връзка на руски операции с убийството на Максим Кузминов, пилот на руски хеликоптер Ми-8, който отскочи от Русия в Украйна и след това в Испания.

Русия поддържа шпионска мрежа, като набира хора от организираната престъпност, хакери и детективи за инфраструктурни атаки в Европа. Те изпращат престъпни средства чрез съседни държави и съдействие на австрийските дипломати.

Някои държави от ЕС разглеждат предложенията за забрана на руските дипломати да пътуват извън страната, в която са разположени. Чехия разкри, че руски агенти са участвали в саботажи на боеприпасни фабрики и други обекти в страната.

Международни новини на Debati.bg