Начало Новини Унгарският премиер Виктор Орбан пристига утре на двудневно официално посещение в Грузия

Унгарският премиер Виктор Орбан пристига утре на двудневно официално посещение в Грузия

29
Унгарският премиер Виктор Орбан пристига утре на двудневно официално посещение в Грузия

Унгарският премиер Виктор Орбан се очаква да пристигне утре на двудневно официално посещение в Грузия, съобщи грузинското правителство днес – ден след парламентарни избори, спечелени от грузинската управляваща партия, но разкритикувани от прозападната опозиция, която смята, че победата й е била „открадната“, предаде Франс прес.

„Виктор Орбан – премиер на Унгария, която е ротационен председател на Европейския съюз – ще направи официално посещение в Грузия на 28 и 29 октомври“, съобщи в комюнике грузинското правителство.

Унгарският премиер националист – единственият лидер на страна от ЕС, запазили близки отношения с Москва – е един от малцината, реагирали на резултата от изборите в Грузия, поздравявайки още снощи управляващата партия „Грузинска мечта“ за нейната „съкрушителна победа“.

Грузинската прозападна президентка Саломе Зурабишвили междувременно осъди „пълната фалшификация“ на изборите.

Опозицията обвинява „Грузинска мечта“, която управлява от 2012 г., в проруски авторитаризъм и в отдалечаване на Грузия от ЕС и НАТО, към които тя се надява да се присъедини. През май бившата съветска република с население от около 4 милиона души беше разтърсена от бурни протести срещу закон „за чуждестранното влияние“, повлиян от руски закон „за чуждестранните агенти“, използван за смазване на гражданското общество, отбелязва АФП.

Брюксел предупреди, че от тези избори ще зависят шансовете на Грузия да влезе в ЕС.

Опозицията оспорва изборните резултати. Водачката на опозиционната формация Единно национално движение (ЕНД) Тина Бокучава заяви, че не признава „подправените резултати от откраднати избори“.

Международните наблюдатели също осъдиха установените редица нередности, като „неравнопоставеност (между кандидатите), натиск и напрежение“.

Наблюдатели от Европейския парламент съобщиха за случаи на „натъпкване на урни с бюлетини“ и „физически нападения“ срещу техни колеги.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че предполагаемите нередности на изборите в Грузия трябва да бъдат подробно изяснени и проучени, предаде Ройтерс.

Прозападният бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили, който e в затвора и остро критикува правителството, призова днес масови демонстрации след победата на управляващата партия на изборите.

„Време е за масови демонстрации. Трябва да покажем на света, че се борим за свобода и че сме народ, който няма да търпи несправедливост“, заяви той във „Фейсбук“.

Виктор Орбан често е критикуван от своите западни съюзници за засилването на връзките си с руския президент Владимир Путин след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Орбан не одобрява приетите санкции срещу Русия и е против оказването на всякаква военна помощ за Киев, като редовно блокира европейските действия в тази посока.