Начало Водещи Украйна ударила по Луганск с американски ракети, твърди Москва

Украйна ударила по Луганск с американски ракети, твърди Москва

69
В цяла Украйна е обявена въздушна тревога
Снимка: БТА

Руското министерство на отбраната обвини Въоръжените сили на Украйна, че са изстреляли днес пет доставени от САЩ ракети АТАКМС (ATACMS) по контролирания от Русия източен украински град Луганск, предадоха Ройтерс и Франс прес.

По последни данни на назначените от Москва окупационни власти, цитирани от ТАСС, при атаката са

били убити четирима и ранени 43 цивилни, сред които и деца.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че четири от петте ракети са били свалени от системите за противовъздушна отбрана, но една от тях е попаднала в жилищен блок.

Ведомството твърди, че ударът е преднамерен.

„Днес в 11.00 часа сутринта московско време киевският режим извърши престъпление срещу цивилното население на Луганска народна република, използвайки доставено от Запада въоръжение. По жилищните квартали на град Луганск целенасочено е нанесен удар с пет ракети АТАКМС американско производство“, съобщи министерството на отбраната, цитирано от ТАСС.

Министерството на извънредните ситуации съобщи в „Телеграм“, че ударът е причинил срутване на няколко етажа на жилищен блок. Щети са понесли над 10 домове, магазини, две училища, три детски градини, сградата на Луганския колеж за информационни технологии и предприемачество и на Луганския университет „Владимир Дал“, като осколки са разбили прозорци и са повредили фасадите им.

Възможна е втора ракетна атака“, предупреди специалният пратеник на руското външно министерство Родион Мирошник.

Към момента няма реакция от украинска страна за случилото се.

Украйна има право според международното право да поразява военни цели в Русия, за да се защитава, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс, по време на посещение в най-новата страна членка на алианса – Швеция.

„Украйна има правото на самоотбрана“, каза още Столтенберг по време на посещение във военна база край Стокхолм.

„Правото на самоотбрана включва и правото да се удрят легитимни военни цели на територията на атакуващата страна, на агресора, в този случай – на Русия“, допълни той.

По-рано тази седмица Кремъл заяви, че западните държави, предоставящи на Украйна оръжие за удари по руска територия, ще трябва да очакват руска реакция, като президентът Владимир Путин каза, че обмисля да въоръжи в отговор противници на Запада, отбелязва Ройтерс.

„Това е война, след като Русия атакува мирна, демократична и съседна Украйна, която никога не е била заплаха за Русия. Безспорно е, че Украйна има правото да поразява цели на руска територия“, заяви Столтенберг.

„Стига да не оставяме място за недоразумения или погрешни преценки в Москва или другите столици на страни, които може потенциално да ни атакуват, няма да има военна заплаха срещу страните членки на НАТО“, увери генералният секретар на организацията.

Байдън: Американски оръжия няма да бъдат използвани за удари по Москва или Кремъл

На въпрос относно възможността Русия да изпита ангажимента на страните членки да се защитават взаимно в случай на атака според чл. 5 от Устава на НАТО, Столтенберг заяви, че „не се вижда пряка военна заплаха срещу страните от НАТО“. Следователно не смятам, че ще има проверка на нашия чл. 5“, допълни той, пише БТА.

Тези изявления идват след нова ескалация на напрежението между Русия и страните членки на НАТО, които обявиха засилване на военната си подкрепа за Украйна, отбелязва АФП.

Снощи Франция обяви прехвърлянето на изтребители на Киев, като руското правителство смята, че Франция е „готова да участва пряко в конфликта“.

Улф Кристершон обяви на свой ред по време на пресконференцията, че шведски бойни самолети, основно произвеждани от страната „Грипен“, ще участват в силите за въздушно наблюдение на алианса в Балтийско море

Украинският президент Володимир Зеленски, който е на посещение във Франция, от своя страна отново призова западните си съюзници да „направят повече“, за да помогнат на Киев пред лицето на руската агресия.

Руското министерство на отбраната съобщи днес, че през изминалата седмица частите на Южната групировка на руските войски са поели контрол над град Парасковиевка в източната украинска Донецка област и са подобрили положението си на фронтовата линия, съобщи АФП.

Макрон приема днес Зеленски в Елисейския дворец

„През седмицата частите на Южната групировка войски подобриха позицията си по фронтовата линия и освободиха Парасковиевка, а също така са поразили жива сила и техника на 14 подразделения на Въоръжените сили на Украйна“, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС. До момента няма реакция от украинска страна. Парасковиевка се намира на около 30 км. северозападно от контролирания от Русия областен център Донецк.

АФП припомни, че през последните няколко седмици руската армия е съобщила, че е овладяла няколко района в Донецка и в северната Харковска област, където на 10 май започна настъпление.

Изправена срещу руските сили, украинската армия, лишена от боеприпаси и жива сила, изпитва затруднения през последните месеци. Украйна се надява, че предстоящата дългоочаквана доставка на ново западно въоръжение, ще ѝ позволи да си върне предимството на фронта, отбелязва агенцията.

Още международни новини – четете тук