Начало Свят Украински бойци окачиха национални флаг в Суджа, Путин обеща „подобаващ отговор“ на...

Украински бойци окачиха национални флаг в Суджа, Путин обеща „подобаващ отговор“ на инвазията

49
Суджа

На Украйна заявиха, че техните войски, които участват в голямата им трансгранична атака в руската област Курска, напредват с един до два километра от началото на деня и успешно завършиха операциите си за пречистване на град Суджа от силите на Москва, съобщи Ройтерс.

С удивлението на Москва, Киев изпрати хиляди военни в западната руска област Курска миналата седмица.

Тази неочаквана операция беше най-големият успех на Украйна на полето на битката от 2022 г., след като за месеци се самозащитаваше.

На видео, публикувано в неговия „Телеграм“ профил, главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски докладва на президента Володимир Зеленски през видеоконференция.

„Продължаваме да напредваме в област Курска с един до два километра в различни райони от началото на деня. За същия период схванахме над 100 руски военнопленника“, споменава се в текста под видеото.

Киев твърди, че е установил контрол над над 1000 квадратни километра от руската територия.

Сирски посочи, че руският пограничен град Суджа е под пълен контрол на Украйна.

„Преследването и унищожението на врага в град Суджа приключи“, казва той във видеозаписа.

Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди достоверността на тази информация с независими източници.

Телевизионен репортаж, излъчен от украинската национална телевизия, демонстрира как бойци свалят руското знаме от сграда в Суджа и поставят украинския флаг на неговото място.

Руският президент Владимир Путин обеща „подходящ отговор“ на украинската атака и обвини „западните хегемони“ на Украйна, че помагат на Киев.

Руската армия отново потвърди, че отблъсна украинските атаки, насочени към „проникване в дълбочина“ в граничната област Курска, днес – на осмия ден от безпрецедентната настъпление на силите на Киев в руската територия, съобщи Франс прес.

Руските въоръжени сили, подпомогнати от самолети, дронове и артилерия, „съпротивляват опитите на вражеските мобилни групи в бронирани машини да проникнат дълбоко в руската територия“ и нанасят тежки загуби на украинците, се казва в изявлението.

Според информацията от руското министерство на отбраната, цитирана от ТАСС, украинските сили били отблъснати при пет селища в област Курска.

„Въоръжените сили (на Русия) продължават успешно да противодействат на опитите на Въоръжените сили на Украйна да проникнат на територията на Руската федерация. Активните действия на военните от войсковата група „Север“, атаките на армейската авиация, дроновете и артилерията успяха да отблъснат опитите на вражеските мобилни групи с бронирани машини да проникнат дълбоко в руската територия в районите на Скрилевка, Левшинка, Семеновка, Алексеевски и Камишно“, се казва в съобщението.