Начало Новини Турция ще изпрати днес втори астронавт на суборбитален полет

Турция ще изпрати днес втори астронавт на суборбитален полет

64
Турция ще изпрати днес втори астронавт на суборбитален полет

Турция ще изпрати на космическа мисия днес втори свой астронавт – Тува Джихангир Атасевер, който ще извърши седем експеримента в различни научни области, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн–Тюрк.

Това става след успешния полет през януари на Алпер Гезеравджъ до Международната космическа станция. Мисията на Гезеравджъ, част от екип с негови колеги от Испания, Италия и Швеция, продължи осемнадесет дни, в които той имаше за задача да извърши тринадесет научни експеримента.

Полетът на екипа на Атасевер ще бъде извършен от космическия център на „Върджин Галактик“ в Ню Мексико, САЩ.

“В рамките на полета в космическия кораб ще има екипаж от четирима души и двама пилоти. Научните опити ще извършим в условията на микрогравитация в продължение на три минути, след което ще се върнем на Земята. За това кратко време ще проведем седем експеримента в области, вариращи от човешката физиология до генетиката“, каза Атасевер в интервю за СиЕнЕн-Тюрк преди полета.

По неговите думи за първи път в света ще бъде изследван начинът, по който се повлиява налягането в черепната кутия и съответно отражението му върху гръбначния мозък, от високата гравитация и при преминаване от условия на висока към условия на ниска гравитация.

Предстоящата мисия представлява значителна крачка напред в космическата програма на Турция и показва нарастващите възможности на страната в областта на космическите изследвания и проучвания, отбеляза турската държавна телевизия ТРТ Хабер.