Начало Свят „Трябва да горите в ада“. Сватба на лесбийки в Албания предизвика гневни...

„Трябва да горите в ада“. Сватба на лесбийки в Албания предизвика гневни реакции

104
Гей знаме
Снимка: Pixabay

Две лесбийки сключиха брак на покрива на кметството в Тирана, като това предизвика гняв и възмущения в страната.

Алба и Едлира бяха облечени в бели рокли и се целуваха пред гостите си след церемонията, която бе символична за правата на ЛГБТ+ общността в страната.

Макар бракът им да не бъде признат от държавата, двойката искаше да изпрати ясно послание в обществото.

Двамата имат тригодишни дъщери близначки и бяха решени да се борят за правата си, въпреки силната хомофобия и патриархалност в страната.

Въпреки че по-голямата част от Западна Европа е на по-прогресивна посока, в Централна и Източна Европа правата на ЛГБТ+ общността все още са ограничени.

Някои страни като Гърция и Косово вече са направили стъпки към законодателство за еднополовите бракове, но в Албания влиянието на религиозните лидери е голямо и противопоставяне на такива промени е очевидно.

Макар че ЛГБТ+ общността страда от дискриминация в Албания, двойката не се предава и планира да продължи борбата за своите права и за признаването на родителството си пред съда.

Церемонията на две лесбийки в Тирана беше акт на смелост и надежда за промяна, въпреки противоречията и заплахите от страна на обществото.

Тези две жени се борят за себе си, за своите деца и за всички останали, които се борят за права и равенство.

Нека се надяваме, че този акт на любов и смелост ще продължи да вдъхновява други хора да се борят за своите права, независимо от трудностите по пътя.

И така, сватбата на две лесбийки в Тирана бе стъпка към по-достойно и равноправно общество, в което любовта и признанието на всеки човек ще бъдат основни ценности.

Нека се нуждаем от още подобни актове на смелост и солидарност, за да преодолеем неравенствата и дискриминацията в нашите общества.

Вярваме в сила на любовта и във възможността за промяна, когато сме обединени и решени да се борим за по-добро бъдеще за всички нас.

Да подкрепим и призовем за признаване на правата на всеки човек, независимо от пол, сексуална ориентация или религия.