Начало Водещи Тръмп отново на прицел: ФБР залови предполагаем стрелец на голф игрище

Тръмп отново на прицел: ФБР залови предполагаем стрелец на голф игрище

34
Доналд Тръмп
Снимка: БТА

В разгара на предизборната кампания за президент в САЩ, бившият държавен глава на страната отново се оказа на прицел след неуспешния опит за атентат срещу него

Кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп е в безопасност след изстрели в близост до него, се казва в изявление на екипа му.

В изявлението не се дават повече подробности.

Асошиейтед прес отбеляза, че инцидентът е станал във Флорида.

Никога няма да се предам! Това каза бившият американски президент и кандидат за втори мандат Доналд Тръмп, след като по-рано днес е имало изстрели в близост до него във Флорида.

Имаше изстрели в близост до мен, но преди слуховете да започнат да излизат извън контрол, исках първо да чуете това: в безопасност съм и съм добре. Нищо няма да ме забави. Никога няма да се предам! Винаги ще ви обичам, затова че ме подкрепяте“, пише в изявлението на милиардера.

Засега не е ясно дали изстрелите са били насочени към него. „Сикрет сървис“, службата която е натоварена с охраната му, съобщи, че разследва инцидента, който станал малко преди 14 ч. местно време.

Експрезидентът е в безопасност“, съобщава службата.

Около 13,30 часа местно време, край игрището за голф на Тръмп, служители от Сикрет сървис забялязали от храстите край голф игрището, на което бил експрезидентат, да стърчи дуло на автомат.

Потенциалният стрелец е бил на около 360 – 460 метра от кандидат-президента на републиканците. Очевидец е видял мъж да бяга и да се качва в черен автомобил. По-късно той е бил задържан.

В храстите са били открити оръжие, мерник, раници и GoPro камера. Американски медии съобщават, че западозреният е идентифициран като Райън Уесли Рут, на 58 години.

Според медийни информации той е свързан с изпращането на чуждестранни бойци в Украйна да се бият срещу Русия.

Според CNN Тръмп взел решението да играе голф в последния момент. Това не било предвидено в дневната му програма.

Бившият зам. директор на ФБР Андрю Маккабе коментира пред телевизионния канал, че един от най-големите въпроси, на които трябва да бъде даден отговор, е как стрелецът е знаел за намеренията на Тръмп и промяната в програмата му в последния момент.

Според него позицията на стрелеца била такава, че той би трябвало да е наясно с това в коя част на игрището би бил Тръмп, което изисква сериозна подготовка.

Той не изключи възможността да става въпрос за чиста случайност.

Според Асошиейтед прес, когато не е на предизборна обиколка, Тръмп често играе голф. Едно от любимите му места за това е Trump International Golf Club, който се намира на 10 минути от имението му Мар-а-лаго, в Уест Палм Бийч.

Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис, която е опонент на Тръмп в президентските избори, осъдиха насилието в страната и изразиха радост, че той е невредим.

Преди около два месеца Тръмп беше одраскан по ухото при предполагаем опит за убийството му на митинг в Пенсилвания. Той се върна във Флорида този уикенд след посещение на Западното крайбрежие на САЩ, включващо нощен митинг в Лас Вегас и събитие за набиране на средства в Юта.