Начало Любопитно Три силни слънчеви изригвания са регистрирани тази нощ

Три силни слънчеви изригвания са регистрирани тази нощ

34
Слънце
Снимка: БТА

Три огромни експлозии на Слънцето са отчетени през нощта на 8 юни, съобщиха учени от руския Институт по приложна геофизика, цитирани от БТА

„На 04:49 часа московско време… се случи изригване от клас М9.8 продължителност 44 минути,“, предадоха изследователите, като добавиха, че преди това бяха регистрирани още две – от клас М3.4 с продължителност 18 минути и М1.8 с 17 минути.

На 7 юни беше отчетена умерена магнитна буря на Земята.

След серията от по-интензивни слънчеви изригвания през началото на май, нашата планета се опита със силна магнитна буря. През нощта на 11 май тя достигна екстремна сила, най-висока от август 2005 година.

Слънчевите изригвания представляват процес, при който се освобождава голямо количество енергия, което води до по-силно излъчване на топлина и светлина. Тези мощни изригвания се свързват с изхвърлянето на плазма и други частици, които могат да създадат проблеми със сателитите в орбита и да нарушат радиокомуникационните системи на Земята.

Изригванията се разделят на класове, аналогично на Рихтеровата скала за земетресенията, като те са класифицирани според степента на силата им. Клас Х е най-силната категория изригвания, а класовете се увеличават от A към X, като всяка следваща буква означава 10-кратно нарастване на енергийния поток. Така Н е 10 пъти по-силен от М и 100 пъти по-силен от С, като числото след буквата указва силата на изригването.

Още новини от деня – прочетете тук