Начало Свят ТПС: Израел призова жителите на долината Бекаа в Ливан да се евакуират

ТПС: Израел призова жителите на долината Бекаа в Ливан да се евакуират

49
Самолет на израелската армия излита към Южен Ливан Снимка: TPS
Самолет на израелската армия излита към Южен Ливан
Снимка: TPS

Според ТПС, израелските сили за отбрана призоваха жителите на долината Бекаа в Южен Ливан да се евакуират от домовете си след над 300 извършени въздушни удара в района.

Полковник Авихай Адраи, говорител на Израелските сили, издаде предупреждение в Туитър, като призова жителите, които са в близост до сгради, където се съхраняват оръжия и ракети, да се отдалечат от тях за собствена безопасност.

През последните дни израелски въздушни удари бяха насочени към позициите на „Хизбула“ в Южен Ливан, като преди това цивилните граждани бяха призовани да се евакуират от района.

Метилище на „Хизбула“ с ракета DR-3 беше унищожено при въздушен удар, а жителите на северен Израел също са поставени под заплаха от ракетни обстрели от терористичната групировка.

Според информация от Сарит Захави, председателка на Изследователския център „Алма“, „Хизбула“ широко използва цивилни домове за складиране на оръжие, което затруднява изпълнението на операциите от страна на израелските сили.

Напрежението между Израел и „Хизбула“ нараства в последните дни, включително редица въоръжени конфликти и нападения. Официални представители на Израел изразяват нуждата от разоръжаване на „Хизбула“ в съответствие с международните резолюции.