Начало Водещи Тихомир Безлов само за ДЕБАТИ: Докато няма правителство в Австрия, няма да...

Тихомир Безлов само за ДЕБАТИ: Докато няма правителство в Австрия, няма да има и ясна позиция за България в Шенген

59
Тихомир Безлов
на снимката: Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията

Докато няма правителство в Австрия, няма да има и ясна позиция по отношение на пълноправното влизане на България в Шенген.

Тази позиция изрази в интервю за ДЕБАТИ.БГ анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

Вчера стана ясно, че до края на годината се очаква да бъде взето решение по въпроса, но Австрия даде да се разбере, че не е променила позицията си относно ветото за влизане на България и Румъния.

Още преди месец стана ясно – Унгария заяви, че ще повдигне темата за България и Румъния да получат пълноправно членство в Шенген. Основното препятствие, което от 2022 година е такова, е Австрия, припомни Тихомир Безлов.

По думите му в момента в страната вървят сложни преговори за правителство.

„Така че, докато няма правителство, ние няма да знаем каква е позицията на Австрия за влизането на България и Румъния, обясни той.

По думите на Безлов предвид политическата ситуация в страната, правителството, което би премахнало ветото, би трябвало да е съставено от Австрийска народна партия със социалдемократите и либералната партия НЕОС.

Но така или иначе, този въпрос няма да се реши бързо. Докато няма правителство в Австрия, няма да има и ясна позиция. Тази позиция, която вчера изрази техния вътрешен министър, е на служебното им правителство, и той просто обясни, че те не са си променили позицията, допълни анализаторът.

Тихомир Безлов каза още, че има инструменти, с които страната ни би могла да повлияе на подобно решение, е въпрос на преговори, които трябва да бъдат водени от българското правителство.

При редовното правителство ще стане по-лесно, но не мисля, че не може и служебното правителство да постави този въпрос, защото през 2022 г., сред страните, срещу които Австрия наложи вето, освен България и Румъния, беше и Хърватия. Хърватия тогава направи това – при преговори на четири очи обясниха, че няма да доставят на Австрия газ от техните терминали и Нехамер бързо се съгласи Хърватия да влезе в Шенген. Макар че през Хърватия минаваше и продължава да минава голям поток от незаконни мигранти, каза още Безлов.

По думите му в случая с австрийското вето не става въпрос за принципна позиция, а по-скоро за политика, защото и към момента през Гърция преминава много по-голям поток от незаконни мигранти, който се насочва към Австрия.

Цялото интервю с Тихомир Безлов четете утре.