Начало България Съдия Талева оневини Сарафов по аферата с Пепи Еврото

Съдия Талева оневини Сарафов по аферата с Пепи Еврото

54
Борислав Сарафов
Кадър: БНТ

Изглежда, че разследването срещу Борислав Сарафов във връзка с аферата „Осемте джуджета“ може да е било тихо прекратено. Доказателството за това е удостоверение, датирано на 11 октомври 2024 г., след като трима прокурори предложиха Сарафов за главен прокурор.

Според удостоверението, което е издадено от съдия с правомощия да разследва главния прокурор – Даниела Талева, това е част от документите, свързани с кандидатурата на Сарафов, както се вижда от публикация на сайтa bird.bg.

От документа се разбира, че „след проведени проверки по постъпилите сигнали срещу него не са открити данни за извършени престъпления. Няма текущи и незавършени наказателни производства“.

Това вероятно означава, че разследването срещу Сарафов по делото „Осемте джуджета“ е приключило без да бъде публикувана информация по този повод.

През юни тази година специалният прокурор Талева съобщи, че е завършила проверка срещу Сарафов, свързана с имотите на негови роднини, споменава Антикорупционният фонд.

Оттам съобщиха, че последната публична информация относно „Осемте джуджета“ беше, че случаят е в процес на проверка.

Поради липсата на информация, големия интерес на обществото по темата и необходимостта публиката да бъде информирана за причините за закриването на тези случаи, АКФ изпратиха искане до Даниела Талева за предоставяне на копия от постановленията за отказ от решенията да бъде започнато предварително производство и за спиране на наказателното производство, взети от нея от началото на нейната дейност като прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или негов заместник.

Още по времето на мандата на предишния главен прокурор Иван Гешев, Сарафов беше асоцииран с делото, стартирано тогава срещу Петьо Петров-Еврото, което засягаше търговията с влияние и изнудванията в съдебната система.

Противопоказание за това дело бе изтекла снимка, на която Сарафов демонстрираше побратимство с Еврото.

„В ресторанта съм виждала над 10 пъти Борислав Сарафов“. Показанията на още един таен свидетел от „Осемте джуджета“

С поредица от документи АКФ показа показанията на анонимен свидетел, който твърди, че настоящият и.ф. Борислав Сарафов и други висши магистрати, често са посещавали ресторанта.

Показанията са дадени на 31 май 2023 г. и са по разследването, което е образувано на 29 май 2023 г. в Софийска районна прокуратура (СРП) след публикация на Фонда, която показва снимката на Сарафов с Еврото.

В протокола за разпит на свидетел с тайна самоличност под номер се съдържа информация за чести посещения на „Осемте джуджета“ в периода 2018 – 2020 г. на Борислав Сарафов, но също и на бившия градски и настоящ зам. апелативен прокурор на София Емилия Русинова и бившия ръководител на вече закритата Специализирана прокуратура Димитър Франтишек Петров.

Там те се срещали с Петьо Петров в отделено помещение на първия етаж, до което обичаен достъп нямали от персонала на заведението, а само Петров и тогавашната му съпруга Любена.

От тази стая Сарафов и Русинова излизали с големи хартиени пликове, в които изглеждало сякаш има документи, твърди свидетелят.