Начало Анализ Съдебната власт дава осем пъти повече пари за дрехи, отколкото за електронно...

Съдебната власт дава осем пъти повече пари за дрехи, отколкото за електронно правосъдие

49
Разходи за правосъдие
Снимка: ИПИ

Когато служебният министър на финансите Людмила Петкова обяви втрещяващите 18 милиарда ръст на разходите и 18 милиарда бюджетен дефицит за следващата година (8-9% от БВП) беше съвсем предвидимо, че това ще възбуди (пореден) макроикономически дебат.

Политическото му измерение също е очевидно – кои точно минали решения потенциално раздуват дефицита и, разбира се, кой виновен, все пак сме в (поредна) кампания. Кратката публикация на министерството умело фокусира дискусията върху по-високи социални разходи, пенсии и заплати.

В предишни анализи, както и в първата глава от Бялата книга на ИПИ „Отключване на растежа: пътят напред след изборите“ коментираме състоянието на публичните финанси и възможните решения за овладяване на ръста на основните разходни функции с трайни структурни решения.

Заключението накратко – всички бюджетни сфери трябва да овладеят разходните си амбиции за 2025 г. и следващите няколко години, и най-добре е това да стане чрез повишаване на ефективността на разходите.

Съдебната система – която беше в центъра на конституционните промени от края на 2023 г., но в по-общ план е полето на политическа и гражданска дискусия за състоянието на върховенството на правото – елегантно настоява, че й се полага да бъде изключена от разговора за държавните финанси.

Измеренията са поне две – липса на дори наченки на дебат за измерване и анализ на ефективността на разходваните средства, механично позоваване към „автоматизма“, гарантиращ определени номинални величини на възнагражденията и като цяло смесване на „независимост“ с „безотчетност“.

Ако поставим съдебната власт в контекста на конюнктурния дебат „как да свалим дефицита през 2025 г. лесно и бързо“, едва ли ще видим потенциален „буфер“ с макроикономически значим мащаб.

Но това далеч не означава, че системата е „евтина“ за данъкоплатеца: за едно десетилетие, бюджетът на съдебната власт се утроява и вече надхвърля 1,2 млрд. лева през 2024 г., в структурно отношение разходите нарастват от малко над 0,5% от БВП до над 0,6% от БВП (виж повече на таблото на ИПИ „Съдебната власт в числа“).

Неумолимият ръст на разходите продължава и през настоящата година. За първото полугодие на 2024 г. разходите на съдебната власт се увеличават с 28% спрямо отчетеното за същия период на 2023 г., като с над 30% нарастват разходите за персонал.

Как Висшият съдебен съвет вижда средносрочната проекция на разходните си амбиции? Ако съдим по обсъждането в пленума, към 2028 г. съдебната власт ще струва на данъкоплатеца вече 2067 млн. лева.

Или, за да е по-ясно, за пет години – от милиард до два. Делът на разходите за персонал дори леко нараства от около 80% по бюджета за 2024 г. до 83% в края на периода. Нюансът, макар да няма новост, е плавно увеличаващото се харчене за облекла и други придобивки в размер 130-150 млн. лева годишно.

Не изглежда много, но това е 8 пъти повече, отколкото ще насочат за развитие на електронното правосъдие.

Може ли нещо да се промени? Всеки път, когато се отвори темата за програмното бюджетиране в съдебната власт (а и на други места, например в МВР) отговорът е стандартен – голямата част от разходите се формират по силата на нормативен акт, ерго, всичко е предначертано с формула.

Ако се мисли така, естествено бюджетната администрация към ВСС може просто да „дръпне“ формулата в софтуера и да прогнозира и за 200 години напред колко и за какво да харчи съдебната власт.

Като начало, заложените числови съотношения в Закона за съдебната власт не са свещена крава сами по себе си – доколкото магистратите, и изобщо всички заети в публичния сектор имат нужда от предвидимост на доходите, конкретните стойности периодично могат да подлежат на преосмисляне след анализ на промени в дългосрочни макроикономически, демографски или регионални тенденции. Но да оставим настрана за момент въпросът с определяне на възнаграждението на отделния магистрат (а и на съдебната администрация също).

Какво е програмното бюджетиране изобщо, а и приложено към съдебната власт? Най-просто, бюджетните системи не съществуват сами за себе си, а за да изпълнят определени цели. Първо се поставят целите, за постигането им се избират подходящи инструменти, те пък се обезпечават с ресурси. Така всеки разход може да бъде обяснен – той е ресурс, подкрепящ дадена дейност, която води до резултат.

Анализът на реалното изпълнение пък дава обратна връзка, която служи за основа да се променят инструментите, после ресурсите, а оттам – размера на финансирането.

В съдебната система става въпрос за структурите на съдилищата и прокуратурата, за техните администрации, за съотношенията от различните нива и териториалното им разпределение, за натовареността, за приоритети в наказателната политика, и т.н. Но Висшият съдебен съвет епизодично и без ентусиазъм се занимава с тези въпроси.

Анализът е публикуван в бюлетина на Института за пазарна икономика.