Начало България Спад на цените втори пореден месец!

Спад на цените втори пореден месец!

54
Лъчезар Богданов
Лъчезар Богданов. Снимка: БГНЕС

През последния месец НСИ отбеляза намаление на цените. През май дефлацията е 0,2%, след като през април ценовият индекс спадна с 0,3%. Годишната инфлация е 2,3% по националната методология и 2,7% според хармонизирания индекс на потребителските цени на Евростат за всички държави членки. Някои изводи и тенденции, които си струва да бъдат отбелязани:

Въпреки успокоението на цените през последните месеци, България остава далеч над критерия за приемане на еврото с годишна инфлация от 5,1%. Това се дължи на факта, че в другите държави, които ще определят прага за инфлацията към май, тя е между 1,9 и 2,7%, дори след добавянето на 1,5 процента, стойността в България остава висока.

Впечатляващо е сближаването на инфлацията в България с тази в еврозоната. Средногодишният темп вече е 5,1% за България и 3,4% за еврозоната, като през март 2023 г. стойността за България беше 14,1% спрямо 8,8% за еврозоната. Това е логично следствие от инерционния характер на средногодишния темп на инфлация, който включва ценовата динамика за 12 месеца.

Месечните стойности на годишната промяна на цените в България почти се изравниха с тези в еврозоната през последните два месеца. Разликата започва да се намалява след края на 2021 г., като темповете отново се сближават. След шока от 2022 г. пазарът адаптира поведението на стопанските агенти и се сближава с останалите страни на континента. Разликата продължава да се свива устойчиво след януари 2023 г.

Динамиката на инфлацията отразява структурата и отвореността на икономиките в Европа, както и разликите в потребителската кошница и доходите. Рязкото повишаване на инфлацията започва с енергийните цени, а войната на Русия срещу Украйна ускорява процеса, като стават по-скъпи и други суровини и селскостопански продукти. Това води до поскъпване на храните и услугите. Успокоението на инфлацията започва с намаляване на цените на енергията, стабилизиране на цените на храните и спад в цените у нас.

Този анализ е публикуван на сайта на Института за пазарна икономика. Оригиналната статия е публикувана в ДЕБАТИ. БГ.