Начало Водещи Смъртта на Навални – светът обвини Москва, а Кремъл – Запада (ОБЗОР)

Смъртта на Навални – светът обвини Москва, а Кремъл – Запада (ОБЗОР)

119
Алексей Навални
На снимката: Алексей Навални

Руският опозиционер Алексей Навални, известен като критик на Владимир Путин, почина днес. Той е починал в затвор в Ямало-Немецкия автономен окръг, където излежаваше присъда за екстремизъм в продължение на 19 години.

Според съобщение на Федералната служба за изпълнение на наказанията на Ямало-Немецкия автономен окръг (ФСИН), Навални се почувства зле след разходка на 16 февруари 2024 г. в поправителната колония № 3, като почти веднага загубил съзнание. Медицинския екип на институцията извърши всички възможни реанимационни мерки, но без успех. Причината за смъртта все още се установява.

Навални бе преместен в колонията на 40 мили от Полярния кръг, след като излежаваше 19-годишна присъда и „специален режим“. Преди смъртта си, той имаше адвокат и майка му заяви, че е бил в добро здраве. Навални беше известен с борбата си за свобода и демокрация, а опозицията изрази обвинения срещу Путин.

Смъртта на Алексей Навални предизвика широка реакция както в международен, така и в български контекст.

Ако опозиционният политик Навални наистина е мъртъв, това само ще подчертае слабостта и загниването на Русия, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Международни лидери като председателят на Европейския съвет, Жозеп Борел, и председателя на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, изразиха съжаление за смъртта на Навални и обвиниха руския режим за това.

От Русия бе предупредено жителите на столицата Москва да не участват в неразрешени демонстрации след смъртта на Навални, което допълнително подчерта тежестта на ситуацията. Критиката на властите в Русия е наказуема със затвор.