Начало Свят След изборите във Франция – нито една партия няма мнозинство. Риск от...

След изборите във Франция – нито една партия няма мнозинство. Риск от блокиране на парламента

94
Бруталният отговор на Путин на въпроса: „Докъде се простира Русия?“
Колаж: Свободна Европа

Нито една партия не постигна категорично мнозинство във Френския парламент след изборите, което представлява риск за блокиране на работата на законодателния орган. Това е първото заключение след вота на изборите във Франция, проведен в неделя вечерта.

Лявата коалиция „Нов народен фронт“ изненадващо спечели най-много места в парламента – 182 от 577, според окончателните данни на вътрешното министерство, цитирани от „Монд“. На второ място остана центристката коалиция „Заедно“ на президента Еманюел Макрон със 163 депутати.

Крайнодесният „Национален сбор“ на Марин Льо Пен, който се очакваше да спечели изборите, се нареди на трето място с 143 места, предава Асошиейтед прес.

В понеделник действащият премиер Габриел Атал подаде оставка, но остава неясно дали Макрон ще я приеме.

Резултатите от втория тур на изборите идват седмица след първия тур, където „Национален сбор“ спечели убедително. Тогава партията на Льо Пен събра цели 33% от гласовете. Левият блок събра 28%, а центристите на Макрон – само 20% от подкрепата на избирателите.

Различните резултати след втория тур се обясняват с тактическо гласуване срещу крайнодесницата. Лидерите на „Нов народен фронт“ и „Заедно“ оттеглиха кандидатите си в районите, където друг опонент имаше по-голям шанс да победи Льо Пен. Така подкрепата за лявата и центристката коалиция се увеличи за сметка на крайнодесните.

Значението на резултатите

Резултатите от изборите във Франция показват, че за много гласоподаватели недопускането на крайната десница до властта е най-важната цел, дори ако това означава период на политическа нестабилност.

Изборите обаче поставят сериозен удар на президента Макрон три години преди края на втория му президентски мандат.

Нито една партия не постигна нужното абсолютно мнозинство от поне 289 места в парламента. Това представлява риск за неефективната работа на законодателния орган и невъзможността за провеждане на нови избори в следващата година.

Фрагментирането на парламента може да намали ролята на Франция в Европейския съюз и извън него, както и да затрудни прилагането на вътрешна програма, пише Си Ен Ен.

Очаква се формациите да започнат преговори за съставяне на правителство в понеделник. Възможно е „Нов народен фронт“ да опита формиране на правителство на малцинството. Другата възможност е създаване на широка коалиция от повече формации, но това ще бъде трудно.

Първите реакции

След обявяването на резултатите от изборите, действащият премиер Атал заяви, че ще подаде оставка. Макрон може да не я приеме веднага поради сложните преговори за съставяне на кабинет.

Левият блок „Нов народен фронт“, който включва Френската комунистическа партия, „Непреклонна Франция“, Зелените и Социалистическата партия, проведе първи разговори след вота.

Председателят на социалистите Оливие Фор посочи, че задачата на „Нов народен фронт“ е да обедини мнозинството от французите. Той добави, че блокът няма да продължи политиките на Макрон, особено в областта на социалната политика.

Лидерът на „Непреклонна Франция“ Жан-Люк Меланшон похвали резултатите като „огромно облекчение за голямото мнозинство от хората в страната“. Той заяви, че новият премиер на страната трябва да бъде представител на левицата.

Избирането на такъв кандидат обаче ще бъде трудно. „Нов народен фронт“ няма един лидер, а партиите в коалицията са силно разделени по този въпрос.

В понеделник Фор обяви, че левият блок ще предложи кандидат за премиер на Франция до седмица. Той ще бъде избран „с консенсус или чрез гласуване“ между формациите от коалицията.

Някои центристки политици, свързани с партията на Макрон, изразиха готовността си за работа по споразумение, което да осигури стабилно правителство. Това заяви бившият премиер Едуар Филип.

Самият Макрон заяви в съобщение от президентството, че ще гарантира, че „суверенният избор на френския народ ще бъде зачитан“.

В първата си реакция след вота, лидерът на „Национален сбор“ Жордан Бардела нарече сътрудничеството между левицата и центъра „позорен съюз“. Според Бардела, които е протеже на Льо Пен, стратегическото гласуване против „Национален сбор“ ще доведе до парализиране на Франция и ще донесе „несигурност и нестабилност“.

Льо Пен обаче оцени вота като значителен успех, който ще се развива в бъдещето.

Международните лидери реагират
Мнозина от страните съюзници на Франция изразиха облекчение от резултатите на изборите и предотвратяването на победата на Льо Пен, но отбелязаха, че вотът поставя Париж в сложно политическо положение.

„В Париж – ентусиазъм, в Москва – разочарование, в Киев – облекчение. Достатъчно, за да сме щастливи във Варшава“, написа полският премиер Доналд Туск в платформата Екс.

„Най-лошото беше избегнато“, каза Нилс Шмид, говорител на канцлера Олаф Шолц в Германия. Шмид добави, че „съставянето на правителство ще бъде сложно“, защото президентът е политически ослабен и няма ясно мнозинство.

Испанският премиер Педро Санчес поздрави „Нов народен фронт“ за победата на изборите, която „спря крайната десница да достигне до правителството“.

Как стигнахме дотук

Макрон неочаквано свика предсрочни парламентарни избори вечерта след изборите за Европейски парламент миналия месец, на които партията на Льо Пен победи съюза му с почти двойно по-малко гласове.

Според мнозина анализатори, рисковото решение на френския президент ускори възхода на крайната десница в страната.

Този възход беше ослабен от сътрудничеството на левите и центристките формации след първия тур на парламентарните избори. Те оттеглиха десетки свои кандидати от изброите на местата, където имаше представители от левия, центристкото и крайнодесното общество. На този начин увеличиха резултатите на по-успешните кандидати срещу номинациите на Льо Пен.

Този съюз не означава обаче, че преговорите между левицата и центъра ще бъдат лесни. Представители на партията на Макрон многократно заявиха, че не желаят да работят с крайноздравата „Непреклонна Франция“, която според тях е също толкова неподходяща за управление на държавата, колкото и партията на Льо Пен.

Публикацията е на Свободна Европа. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.