Начало Водещи След гафа с детската болница: Правителството се разбърза със строителството

След гафа с детската болница: Правителството се разбърза със строителството

84
Министерски съвет
Снимка: БТА

Няколко седмици, след като служебното правителство на Димитър Главчев сътвори гаф, с който даде разрешение за строителство на частна детска болница, сега кабинетът показа, че полага усилия за изграждането на държавна.

Без много гласност правителството, което има за основен приоритет организирането на избори, освен че направи поредица от знакови назначения в енергийните дружества, минира създаването на държавна детска болница.

Това породи остри обществени реакции.

Служебният кабинет „минира“ държавната детска болница, даде път на частна

Под натиск правителството беше принудено да ревизира решението си, а за забавянето на строежа на държавната болница беше уволнен висш държавен чиновник. В същото време премиерът Главчев даде на ДАНС решението на собственото му правителство, за да може контраразузнаването да търси пропуски и пробиви в процедурата.

Ние работим усилено за съкращаване на всички срокове, като ти изтегляме максимално. Това изисква много работа и по-голям капацитет, не само в здравната инвестиционна компания, но и също така в Министерството на здравеопазването, заяви пред журналисти д-р Влатко Глигоров, новият директор на здравната инвестиционна компания за изграждане на Националната детската болница в „Горна Баня“ в София.

Глигоров каза, че първоначално най-оптимистичният срок за завършването на болницата е бил четири години от започване на първоначалните строителни дейности с разрушаване и обезопасяване на терена.

В момента новият план, който направихме, съкращава този период с девет месеца. Това е добър успех и най-оптимистичният вариант, каза той.

Плановете на правителството предвиждат държавната детска болница да бъде готова през 2028 година.

Надежда Цекулова за ДЕБАТИ.БГ: Процесът за Национална детска болница не се управлява добре

„Ние ще положим съвместно с всички институции, които са ангажирани в този процес, необходимите усилия за това“, заяви служебният министър на здравеопазването Галя Кондева на брифинг в Министерския съвет след края на днешното редовно правителствено заседание.

Кондева каза, че процесите, които се извършват по приетия график, ще вървят паралелно с цел да се осигури по-бързо изграждане на болницата.

По думите на здравния министър става въпрос за консултантския доклад, който се очаква особено в частта функциониране на Националната болница за активно лечение на деца и съответно разрушаването на съществуващите постройки там.

След като приключи етапът на консултантската дейност, ще стартираме процедурата по подготовка и обява на обществени поръчки, обясни Кондева.

Този план, който изготвихме ние и взехме предвид всички възможности, съкращава срока по изпълнение на изграждането с девет месеца, отбеляза тя.

Още новини от деня – четете тук