Начало Пари След вдигане на таксите, само за 4 месеца, печалбата на банките е...

След вдигане на таксите, само за 4 месеца, печалбата на банките е над 1 милиард лева

69
пари, банки
Снимката е илюстративна

Само преди три години банковата система у нас записа първата си годишна печалба от над 1 милиард лева (1.4 млрд. лв. за 2021 г.). Сега този резултат е постигнат още през първите четири месеца на годината. Към 30 април 2024 г. банковата система е постигнала финансов резултат от 1.2 млрд. лв. след облагане, според съобщение на БНБ.

Това великолепно представяне на банковата система у нас е резултат от значителните увеличения на печалбите през последните три години, достигащи 60-70%, а понякога дори 80% – нещо, което малко индустрии могат да похвалят. Спрямо април миналата година увеличението на реализираната печалба след облагане е с 177 млн. лв. (17.1%).

Тенденцията от последните две години за стремително нарастване на доходността от лихви продължава. През януари-април 2024 г. нетните приходи от лихви са 1.813 млрд. лв., което е с 25% повече от миналата година. Този ръст идва от кредитната експанзия и въпреки че лихвите по новите заеми – ипотечни и потребителски, са ниски, по старите договори се увеличават постепенно. Масово банките – основно големите, държат лихвите по спестяванията на клиентите си на нулеви нива, без разходи за лихви.

Въпреки големите печалби, банките продължават да увеличават таксите и комисионите за финансовите си услуги. Според официални данни от БНБ банките взимат около 100 вида такси. За първите четири месеца на 2024 г. нетните приходи от такси и комисиони са 510 млн. лв., в сравнение с предходната година от 475 млн. лв.

За съжаление, тези огромни печалби и такси на банките, които не се наблюдават в еврозоната, са на сметка на българските граждани, които се налага да използват банковите услуги за всичко – от обикновени плащания до получаване на пенсии и заплати.

Още икономически новини – четете тук