Начало България Системата за ранно предупреждение BG-Alert отново не сработи

Системата за ранно предупреждение BG-Alert отново не сработи

39
система BG-ALERT
Снимка: БТА

Малцина хора днес бяха информирани от системата за предупреждение при бедствия BG-Alert. Тестът от днес беше планиран за 1 октомври, но беше отложен заради събитията в Близкия изток, което можеше да доведе до повече напрежение. Въпреки допълнителното време за подготовка, системата не успя да информира голяма част от българите.

Между 13:00 и 13:30 часа днес трябваше да се проведе национален тест на системата BG-Alert. Обаче, много мобилни устройства не получиха тестовото съобщение, което трябваше да се съпровожда със звук и вибрация. Появи се твърдение за нов провал на системата.

МВР поясни, че според тях няма проблем. За да получат гражданите тестовите съобщения, устройството им трябва да отговаря на определени изисквания като: съвместимост с технологията Cell Broadcast; минимална версия на операционната система на устройства с iOs 16.6; устройството да е включено по време на разпространението на съобщението; устройството да не е във „самолетен режим“; устройството да се намира в област с покритие от мрежата на мобилния оператор; устройството да е настроено на тестов канал.

По въпроса за броя на получилите известие от системата участниците в теста и колко не, от ГДПБЗН посочиха, че технологията Cell Broadcast работи еднопосочно, без обратна връзка за броя на достигналите устройства и потребители. От ГДПБЗН подчертаха също, че тестовете се провеждат според утвърдения график, издаден от главния секретар на Министерството на вътрешните работи.

МВР заяви, че системата може буквално да бъде управлявана за минути при нужда. Хората без интернет телефони, с по-стари модели или живеещи в райони без обхват от мобилни оператори, няма да получават известия.

Вижте още новини от деня тук