Начало Свят Силяновска поиска среща с Радев в Рим, той отказа заради натоварена програма

Силяновска поиска среща с Радев в Рим, той отказа заради натоварена програма

109
Румен Радев и Десислава Радева
Снимка: БНТ

Президентът на Македония, Гордана Силяновска, изпрати покана към българския президент Румен Радев да се срещнат в Рим.

Двете делегации, българска и македонска, са в Рим по случай празника на Светите братя Кирил и Методий на 24 май.

Румен Радев ръководи българската делегация във Ватикана преди празника на светците братя. Преди това беше приет на аудиенция от папа Франциск. В същото време делегация от Северна Македония, предвoдена от Гордана Силяновска – Давкова, също е във Ватикана.

Радев сподели пред журналисти, че Гордана Силяновска е поканила българския президент за среща в Рим, но поради заетостта на Радев тази среща не се състоя, съобщи БНТ.

Българският държавен глава изрази позитивно отношение към желанието за диалог и призова за промяна на враждебната риторика спрямо България.

Радев подчерта, че очаква промяна в реториката на Северна Македония и прекратяване на езика на омразата.

„Република Северна Македония трябва да покаже, че наистина желае да е част от Обединена Европа като изпълни всички изисквания за членство, както е направила всяка страна от Европейския съюз“, коментира българският държавен глава.

Той обяви, че ще покани президента на Северна Македония в София.

На аудиенцията във Ватикана Радев подари на папа Франциск оригинална икона на Светите Кирил и Методий от 19 век, рисувана от Софийската изобразителна школа.

Президентът сподели, че папа Франциск винаги е показвал топли чувства към България и българския народ, желайки мир и благоденствие.

Радев разкри, че темите на разговорите с папата включваха войните в Украйна и Газа, като призова за намиране на мирно решение по дипломатически път.

Още новини от деня – четете тук