Начало Свят СЗО: Маймунската шарка не е нов ковид

СЗО: Маймунската шарка не е нов ковид

39
Маймунска шарка
Снимка: Pixabay

Маймунската шарка, независимо дали е новият или старият щам, не е нов вид COVID, тъй като властите са в състояние да контролират разпространението му, заяви днес регионалният директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа Ханс Клуге, цитиран от Ройтерс и БТА.

„Можем и трябва да се справим с маймунската шарка заедно“, обяви Клуге по време на пресс конференция за медиите.

„Така че, ще изберем ли да въведем системите за контрол и елиминиране на маймунската шарка в целия свят? Или ще позволим на паниката и пренебрежението да ни превземат отново? Реакцията ни сега и в бъдещи години ще бъде от критично значение за Европа и света“, добави той.

Клуге посочи, че фокусът върху новия щам дава възможност на Европа да се съсредоточи върху стария щам, който е по-безвреден, чрез предоставяне на по-добри съвети и следене на общественото здраве.

Новият щам на маймунската шарка предизвиква тревожност по света, тъй като изглежда, че се разпространява по-лесно чрез обичайни близки контакти. Страна от Швеция потвърди случай на този вариант миналата седмица, който се свързва с увеличаваща се епидемия в Африка. Избухнал е център на заболяването в Демократична република Конго, което се разпространява и в съседни държави с 90 потвърдени случая.

През тази година в Африка са регистрирани над 14 000 случая на новия щам на маймунската шарка. Поне 500 души са починали поради тази епидемия.

Маймунската шарка е вирусно заболяване, което предизвиква образуване на въздушни мехурчета по кожата. Предава се чрез физически контакт с инфектирани хора или животни, както и през контакт с инфектирани материали. Въпреки че повечето пациенти се възстановяват напълно, болестта може да бъде опасна за деца, бременни жени и хора със слаб имунитет.

В момента в европейския регион се регистрират около 100 нови случая на новия щам всеки месец.

В събота в интервю за телевизия вирусологът Тодор Кантарджиев заяви, че няма риск за България.

„Опасността не съществува не само за нашата страна. Мисля, че светът е доста далеч от такъв риск. Не е нужно да се паникьосваме. Рисковете от въвоз и епидемично разпространение са много ниски“, поясни той.

Кантарджиев спомена, че от 2022 година насам има много случаи на този вирус, но всички те са били бързо изолирани, а пациентите са били успешно лекувани.

„Причината, поради която експертите от СЗО съсредоточават вниманието на обществото върху това заболяване, е защото здравните органи във всички държави трябва да бъдат по-внимателни“, добави проф. Кантарджиев, цитиран от bTV.

За още международни новини посетете тук