Начало Свят Сенатът на Аржентина одобрява с един глас законопроекта на Милеи за демонтиране...

Сенатът на Аржентина одобрява с един глас законопроекта на Милеи за демонтиране на държавата

39
Сенатът на Аржентина одобрява с един глас законопроекта на Милеи за демонтиране на държавата

Законът извършва промени в регулационните органи, насърчава приватизацията и предоставя данъчни облекчения за големите инвеститори. Правителството прави отстъпки в текста, за да гарантира подкрепата на опозицията. Следодноверката се връща в Камарата на депутатите за окончателно одобрение.

След половин година на власт и множество компромиси, Хавиер Милеи получи одобрение в Сената за своя проект за основен закон – значително намалена версия на правната рамка, с която той иска да дерегулира икономиката, да премахне държавния контрол и да си осигури законодателни правомощия.

Напрежението около закона достигна връха си по време на продължителната сесия, която продължи над 13 часа преди общото гласуване, последвана от разисквания по отделно. Гласуването в Сената завърши равностойно – 36-36 гласа, които бяха решени в полза на правителството от заместник-председателя Виктория Виляруел.

Денят бе ознаменуван от социални протести срещу закона, последвани от полицейски репресии около Конгреса, със сблъсъци, арести, сълзотворен газ и подпалени автомобили. След приключването на гласуването, изпълнителната власт празнува победата.

„При условие, че терористични групировки нападат Конгреса и силите за сигурност трябва да реагират за защита на демокрацията (…) днес е триумфът за аржентинския народ и първа стъпка към възстановяването на нашите ценности, след като беше одобрена най-амбициозната законодателна реформа за последните 40 години“, заяви канцеларията на президента.

За да се превърне в закон, законопроектът на Милеи трябва отново да бъде разгледан в Камарата на депутатите, след като бяха направени промени по време на първото четене през април.

Докато сенаторите водеха дебатите си, политически и социални организации свързани с левицата и перонизма, се събраха на улицата, изразявайки несъгласието си с мерките, насърчавани от правителството.

„Родината не се продава, а се защитава“ – това беше основният лозунг на демонстрантите.

Сблъсъците започнаха след обяд. Силите за сигурност се опитаха да разчистят обществените пътища, като се сблъскаха с демонстрантите. Полицията арестува около 30 души, а ранените бяха десетки, включително депутати от опозицията.

След приемането на закона, на улиците на Буенос Айрес започна първият суфраж на протест с тенджери и тигани. Президентът беше принуден да откаже приватизацията на няколко държавни компании, като само осем от тях ще могат да преминат в частни ръце, вместо 40.

Изпълнителната власт оттегли плановете за пенсионна реформа и напредължаването на разходите за инфраструктурни проекти. Президентът няма право да разпуска публични институции, свързани с културата и науката.

В края на сесията, след като стана ясно, че няма доволно гласове, правителството направи компромиси и обеща ограничения за прилагането на стимулиращия режим за големи инвестиции. Те избегнаха провала, който би бил труден за надминаване.

Директни преговори бяха провеждани извън парламента, докато дискусията продължаваше в Горната камара. Целта бе да се събере благоприятно мнозинство за правителството.

„Хората гласуваха за това правителство и ние трябва да ги подкрепим. Ще работим за по-доброто бъдеще на Аржентина“, заяви сенатор от Радикалната партия.

„Сериозността“ на правителството беше отбелязана от друг сенатор, който искаше да предостави председателство на президента за подобряване на държавата. На последно място, административната реформа и приватизацията на публичните компании бяха одобрени с мнозинство.

Въпреки гласуването, фискалният пакет все още не е разгледан от Сената, включително данъчни реформи и възстановяване на данъка върху доходите. Президентът се справи с положението и превърна мерките си в закон, подкрепен от парламента.

Желанието му е да изведе Аржентина от кризата и да осигури по-добро бъдеще за гражданите, като наложи реформи и дерегулации на икономиката и защитата на околната среда.


Оригиналният текст може да бъде прочетен тук.