Начало Свят САЩ показа недвусмислено, че подкрепя Израел безусловно

САЩ показа недвусмислено, че подкрепя Израел безусловно

44
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и министърът на отбраната Лойд Остин
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и министърът на отбраната Лойд Остин / Снимка: БТА

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изрази подкрепа за предстоящата продажба на Израел на изтребители и военно оборудване на стойност над 20 милиарда долара, съобщи Пентагонът, предаде БТА.

В заявление американският министър на отбраната потвърди, че Блинкън одобри евентуалната продажба на самолети Ф-15 и оборудване на стойност почти 19 млрд. долара. Освен това, беше одобрена продажбата на танкови боеприпаси за около 774 млн. долара и тактически военни машини M1148A1P2 с придружаващото ги оборудване на стойност 583 млн. долара. Танковите боеприпаси ще бъдат предоставени за доставка в близко бъдеще, докато производството и доставката на изтребителите Ф-15 от „Бойнг Ко“ (Boeing Co) ще отнемат години.

Конгресът беше информиран за планираната продажба, която включва над 50 изтребители Ф-15, 120-милиметрови танкови боеприпаси и тактически машини, както и усъвършенствани ракети въздух-въздух със среден обсег (AMRAAM) и минохвъргачки с висока експлозивност, отбелязва Асошиейтед прес.

Съобщава се, че продажбата настъпва в момент на голяма тревога, че Израел може да бъде ангажиран в по-широк конфликт на Близкия изток. Въпреки това се очаква доставката на военната техника да отнеме години, тъй като става въпрос за дългосрочни договори. Голяма част от предоставените оръжия са предназначени за подпомагане на Израел в увеличаването на неговите военни способности в бъдеще, добавя АП.

Администрацията на Байдън се стреми да запази равновесие между подкрепата си към Израел и призивите за ограничаване на военната помощ към Тел Авив поради голямото количество цивилни жертви в Газа.

Докато одобрява продажба на военна техника за Израел, САЩ работи и за постигане на споразумение за примирие в Газа с цел предотвратяване на ескалация на конфликта между Израел и палестинската групировка „Хамас“ в региона.

Опасенията за по-широк конфликт се засилиха след убийствата на последните лидер на „Хамас“ Исмаил Хания в Иран и на военния командир от „Хизбула“ Фуад Шукр в Бейрут. И двата случая предизвикаха заплахи за отмъщение срещу Израел, споменава Ройтерс.

Още международни новини – четете тук