Начало Свят САЩ отпуснаха нова помощ за Украйна на стойност 375 млн. долара

САЩ отпуснаха нова помощ за Украйна на стойност 375 млн. долара

34
Белият дом

САЩ предоставиха нов пакет военна помощ на Украйна на стойност 375 милиона долара преди срещата между президента Джо Байдън и украинския президент Володимир Зеленски.

В пакета се включват авиационни бомби, муниции за ракетните установки „Хаймарс“, артилерия, бронирани превозни средства и временни мостови съоръжения, както обяви държавният секретар Антъни Блинкън.

Блинкън посочи, че САЩ са ангажирани с защитата на Украйна от руската агресия и ще предоставят помощ, за да помогнат на страната да се защити.

Днес Зеленски ще се срещне с Байдън и Харис във Вашингтон, за да търси подкрепа за използването на западни оръжия за атаки в Русия, според Асошейтед Прес.

Очаква се да бъде обявена допълнителна помощ на стойност милиарди долари, която ще бъде предоставена в следващите месеци, цитирайки неназован правителствен източник.

Посещението на Зеленски в САЩ обаче бе обект на спорове, след като неговото посещение във фабрика предизвика контроверсии от страна на републиканците, които обвиниха демократите в предизборна манипулация.

Председателят на Конгреса Майк Джонсън изисква от Зеленски да отзове украинския посланик Оксана Маркарова, която е организирала посещението във фабриката.

В писмото на Джонсън се отбелязва, че действията на Зеленски може да са имали партийна цел и да са насочени към подкрепа на демократите, което е подкопало доверието на републиканците в украинския посланик.