Начало Водещи Сарафов взема имунитета на арестувания човек на Доган. ЦИК няма да има...

Сарафов взема имунитета на арестувания човек на Доган. ЦИК няма да има думата

34
Борислав Сарафов
Борислав Сарафов

ЦИК няма да се произнася дали Джейхан Ибрямов, който е кандидат за народен представител от коалицията „Алианс за права и свободи“, ще остане без депутатския си имунитет.

До ЦИК е постъпило писмо от временно изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов, което бе изчетено на днешното заседание от говорителката и зам.-шефка на комисията Росица Матева. Тя уточни, че документът е уведомление и само за сведение. Матева запозна колегите си с него, без да споменава името на Ибрямов.

Сарафов информира комисията защо е задържан кандидат-депутатът, както и че няма нужда от произнасяне. Джейхан Ибрямов снощи бе задържан със 100 000 белязани лева.

Според Матева в писмото главният прокурор обяснява, че Ибрямов е задържан по време на заварено престъпление. Единственото законово изключение, което позволява органите на реда да пренебрегнат имунитета на депутат или кандидат за народен представител  e, когато той е заловен в момент на извършване на деянието.

Според Конституцията народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване освен за престъпления от общ характер, и то с разрешение на Народното събрание. Те се ползват от наказателна неприкосновеност. При заварено престъпление обаче, когато то е току-що извършено или е в процес на извършване, т.е. ако депутатът бъде хванат на местопрестъплението, разрешение не се иска. При такива ситуации обаче парламентът трябва да бъде информиран, в случая сме в предизборна кампания, което означава, че информация трябва да получи ЦИК и председателката на Народното събрание Рая Назарян.