Начало България Самотата повишава вероятността от деменция с 31%, сочи проучване

Самотата повишава вероятността от деменция с 31%, сочи проучване

34
пенсионери нои
Снимката е илюстративна

Ново изследване разкрива, че дълготрайната самота негативно влияе на стареенето на мозъка и увеличава риска от деменция значително, съобщи ЮПИ.

Финансирано от Националния институт за психично здраве на САЩ, изследването следи самооценката за самота и неврологичното здраве на над 600 000 души по света.

Забелязва се, че самотата увеличава вероятността на човек да развие деменция с 31%. Самотата също така повишава с 15% вероятността от когнитивни увреждания при индивидите.

Според д-р Парeк О’Силеван от Университета в Лимерик, Ирландия, „това са много важни резултати, които показват, че самотата е ключов рисков фактор за бъдещото развитие на деменцията“.

Изследването е публикувано в списание Nature Mental Health, съобщава бта.

През 2023 г. главният здравен инспектор на САЩ д-р Вивек Мурти публикува доклад относно самотата и изолацията сред американците, определяйки ги като „епидемия“.

Въздействието на самотата върху физическото и психическото здраве е добре известно.

О’Силеван, който ръководи Лабораторията за личност, индивидуални различия и биоповеденческо здраве в ирландския университет, коментира: „Самотата е от решаващо значение за бъдещето на здравето ни по много аспекти, включително за дълголетието – колко дълго живеем“.

Той посочва, че самотата е съществен елемент за когнитивното здраве и може да доведе до развитие на деменция, съдова деменция, Алцхаймер и други форми на когнитивно увреждане в бъдеще.

Той определя новото изследване като „много важен научен труд, който ще има дългосрочни последици“.

Ръководител на изследването е д-р Мартина Лучети от Медицинския колеж към Държавния университет на Флорида в Талахаси, която смята, че има една положителна страна: Самотата е риск, който може да се промени.

Лучети обяснява: „Съществуват различни видове и източници на самота, които могат да влияят на когнитивните симптоми и да образуват защитна бариера за когнитивното здраве в по-късни години.“.