Начало България С тържествен ритуал пред Паметника на летеца в София ще бъде отбелязан...

С тържествен ритуал пред Паметника на летеца в София ще бъде отбелязан Празникът на авиацията и българските Военновъздушни сили

39
С тържествен ритуал пред Паметника на летеца в София ще бъде отбелязан Празникът на авиацията и българските Военновъздушни сили

С тържествен ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на летеца в София ще бъде отбелязан Празникът на авиацията и българските Военновъздушни сили (ВВС). Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната (МО). Днес се навършват 112 години от първия боен полет в историята ни. 

По традиция на 16 октомври отдаваме воинска почит към паметта на защитниците на родното небе, загинали за свободата на България и в мирно време, посочват от МО.

Пред Паметника на българския летец държавният глава Румен Радев ще приеме почетния караул и ще поднесе венец в памет на загиналите за Родината летци и парашутисти, съобщи пресскретариатът на президента.

В ритуала ще участват служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и командният състав и военнослужещи от Военновъздушните сили. 

Историята на Военновъздушните сили

Празникът на авиацията и българските Военновъздушни сили се отбелязва от 1 юни 1963 г., сочи информация на отдел „Справочна“ на БТА. На 16 октомври е извършен първият в историята на българската авиация и в Европа полет на самолет (1912 г.) с разузнавателна цел в реални бойни условия по време на Балканската война (1912-1913).

Освен разузнаване на силите на противника е осъществено първото над стария континент бомбардиране от въздуха в истинска фронтова обстановка. Пилотът поручик Радул Милков и наблюдателят поручик Продан Таракчиев летят със своя „Албатрос“ над Одринската крепост, разузнават разположението на резервите и успяват да хвърлят две ръчни гранати над гара Караагач.

Първите военни, които са изпратени през 1912 г. да се обучават във Франция, Германия и Англия са: поручик Сакеларов от 1-ва пионерна дружина, подпоручик Самсаров от 1-ви пехотен софийски полк, поручик Петров от 4-ти артилерийски полк, поручик Топракчиев от 1-ва пионерна дружина, поручик Богданов от 9-и пехотен пловдивски полк, поручик Милков от 29-и ямболски полк, мичман II ранг Ляпчев от флота, подпоручик Калинов от 6-и пехотен търновски полк, поручик Манков от 17-ти пехотен доростолски полк, поручик Попкръстев от 2-ри пехотен искърски полк, поручик Гюлмезов от 24-ти пехотен черноморски полк, мичман I ранг Михайлов от флота, поручик Лулчев от 36-и пехотен козлодуйски полк, поручик Стоянов от 16-и пехотен ловчански полк, поручик Митев от 2-ри конен полк, поручик Кикименов от 2-ри конен полк, подпоручик Атанасов от 30-и пехотен шейновски полк.

Българката Райна Касабова пък е първата жена в света, извършила боен полет.