Начало Свят Руската армия напредва в Украйна

Руската армия напредва в Украйна

59
боеве
Снимката е илюстративна

Руските сили са успели да овладеят почти напълно град Красногоровка в Донецк. Украинците са под напор и се борят да задържат фронтовата линия, протягаща се над 1100 километра.

Битката в източната част на Украйна става все по-ожесточена, като руските сили успешно пробиват фронта на няколко места.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че е практически превзело малкия град Красногоровка в областта на Донецк. Според данни от агенцията ТАСС, украински военнослужещи са задържани по време на атаката, докато цивилните са евакуирани на безопасно място. С помощта на геолокационни снимки, Американският Институт за изследване на войната потвърждава напредъка на руската армия в Красногоровка.

Русия насочва усилията си към пълен контрол над Донецк

Получаването на пълен контрол над Донецк е от съществено стратегическо значение за руските военни в битката за Украйна. Областта беше незаконно анексирана от Русия, но Кремъл не успя да контролира цялата територия. Пренасянето на фронтовата линия на запад от Донецк би улеснило Русия да използва центъра на областта като военна база за снабдяване и обучение.

Руското министерство на отбраната обяви „освобождаване“ на още няколко селища в областите Луганск и Харков. Според изследователския институт за войната, на много фронтове се водят ожесточени битки, без териториални промени за нито една от страните. Дължината на фронта е над 1100 километра, а украинските части се борят без достатъчно въоръжение и системи за защита от въздушни атаки. Освен това, на много места украинците са в подчисление спрямо руските сили.

Огромни човешки загуби

Украйна претърпява големи загуби сред добре обучените си бойци, според Густав Гресел от Европейския съвет за външна политика. Все още разполага с опитни бригади, но и с лошо подготвени единици. Подготовката на командирите също е на различно ниво. „Това е типичното предизвикателство за мобилизационна армия“, коментира Гресел.

Според украинските данни, руските въоръжени сили понесоха големи човешки загуби – стотици войници се смятат за убити или ранени всеки ден. Западните разузнавателни служби оценяват, че Русия набира около 30 000 военнослужещи на месечна база.

*Текстът е публикуван в „Дойче Веле“.