Начало Новини Русия обяви независимия новинарски сайт "Москоу Таймс" за "нежелан"

Русия обяви независимия новинарски сайт "Москоу Таймс" за "нежелан"

69
Русия обяви независимия новинарски сайт "Москоу Таймс" за "нежелан"

Главният прокурор на Русия обяви днес независимата медия „Москоу Таймс“ за „нежелана организация“, като на практика я забрани в страната, предаде Ройтерс.

„Работата на изданието е насочена към дискредитиране на решенията на ръководството на Руската федерация както във външната, така и във вътрешната политика“, пише в изявление, публикувано на сайта на прокуратурата.

В свое изявление „Москоу Таймс“ каза, че това „не е изненада“ и обеща да продължи да работи.

„Работата ни ще стане по-трудна. Всеки в Русия, който работи с нас по какъвто и да е начин, сега ще бъде изложен на риск от наказателно преследване. Но ние отказваме да бъдем заглушени“, се казва още в изявлението.

Сред бившите служители на изданието са много известни журналисти, включително Еван Гершкович, репортерът на „Уолстрийт Джърнъл“, който понастоящем е подсъдим в Русия по обвинения в шпионаж, които той и вестникът му категорично отричат.

„Москоу Таймс“ се премести в Нидерландия, след като Русия въведе строги закони за цензура малко след като започна инвазията в Украйна през февруари 2022 година. Преди това руските власти определиха изданието като „чуждестранен агент“, както и блокираха сайта му в Русия.