Начало Свят Русия започна голямо учение, включващо по-голямата част от военноморския флот

Русия започна голямо учение, включващо по-голямата част от военноморския флот

69
Русия започна голямо учение, включващо по-голямата част от военноморския флот
Снимка: БТА

Руските военноморски сили стартираха планирано учение, което обединява по-голямата част от техните кораби и екипажи – общо 300 кораба и 20 000 матроси, съобщи Министерството на отбраната в Москва, цитирано от руските агенции и повторено от БТА.

Това учение представлява проверка на действията на командванията на три от флотовете на руските ВМС, както и на Каспийската флотилия. Руските ВМС са организирани в четири флота – Северен, Тихоокеански, Балтийски и Черноморски, както и Каспийска флотилия и няколко оперативни групи.

Участието в ученията ще вземат Северният, Тихоокеанският и Балтийският флот, както и Каспийската флотилия.

В рамките на ученията ще бъдат задействани около 300 различни по размер надводни плавателни съдове, около 50 въздушни средства и над 200 други военни и специализирани техники.

От февруари 2022 г., когато започна вторжението в Украйна, Русия организира множество военни учения, самостоятелно и с участието на други държави като Китай и Южна Африка. Също така, в последните два месеца, Москва проведе серия учения с мобилни ракетни комплекси на своите ядрени войски, както и с разполагане на тактическо ядрено оръжие. Русия засили тренировките си с Беларус, която граничи с Русия и Украйна, като организира общи големи учения с Минск.