Начало Свят Русия евакуира втора гранична с Украйна област

Русия евакуира втора гранична с Украйна област

44
Русия евакуира втора гранична с Украйна област
Снимка: БТА


Русия решава да отстъпи от части на втората гранична с Украйна област поради увеличаващата се военна активност на страната на Киев, което е реакция на последната инцидент с нарушаване на руска територия от украински войски, предаде БТА.

След краткото проникване в руската територия в началото на миналата седмица, украинските сили успяха да нахлуят в западните части на руската област Курск. Този неочакван атака може да има цел да бъде използвана като карта за бъдещи преговори след изборите в САЩ.

Войната зонира в Курск района, докато битките продължат в част от руската територия, която е била отрязана от украинци, изненадвайки действащите в региона. В реакция на „враждебната активност на границата“, Белгородският регионален управител Вячеслав Гладков започна евакуацията на хората от района на Красная Яруга, като описва ситуацията като „заплаха“. Гладков уверява, че въоръжените сили на Русия ще се ангажират със защитата на региона, премествайки хората в по-безопасни зони.

Русия въведе обширен режим на сигурност в областите Курска, Брянск и Белгород, а Беларус заяви, че увеличава присъствието си по границата. Преди това Минск обвини Украйна в нарушаване на въздушното му пространство с дронове.

Нападенията на украинска територия може да имат за цел да покажат на западните си поддръжници, че Киев все още е в състояние да изпълни голямо военно действие, като същевременно се стреми да постигне предимство през преговорите за прекратяване на огъня със западните сили. Силите на Русия, които притежават значително показателно превъзходство и контролират 18% от украинската територия, продължават напред към 1000-километровия фронт този месец след неуспеха на украинската контраофанзива миналата година.

През събота президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че украинските войски са влязли в руската територия с цел „възстановяване на справедливостта“ и налагане на натиск върху Москва.

Още международни новини – четете тук