Начало Водещи Румен Радев подписа закона срещу ЛГБТ

Румен Радев подписа закона срещу ЛГБТ

59
Румен Радев.
На снимката: Румен Радев

Държавният глава Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с което е изразил отношението си към тях, съобщиха от прессекретариата на президента.

Припомняме, че на 7 август парламентът прие закона, с който се забранява пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин – пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната. Промените бяха внесени от „Възраждане“ и гласувани на две четения в едно заседание. Дебатите продължиха около четири часа.

„Нетрадиционна сексуална ориентация“ са различни от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за емоционално, романтично, сексуално, чувствено привличане на лица от противоположни полове“, записа Народното събрание. Текста подкрепиха 135-ма депутати, против бяха 57, а осем се въздържаха.

След решението на парламента граждани се събираха на протести пред сградата на Народното събрание в столицата.

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О’Флеърти заяви на 12 август, че е „дълбоко обезпокоен“ от приетия миналата седмица от българския парламент закон срещу „пропагандата“ на ЛГБТ+ в училищата и призова президента Румен Радев да не го подписва.

Общо 7038 подписа от граждани и 76 неправителствени организации бяха внесени на 12 август в администрацията на президента, с искане държавният глава Румен Радев да наложи вето въхху промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Инициативата е на Фондация „Будителките“ и Младежка ЛГБТ организация „Действие“.