Начало Новини РАЗШИРЕНА ...

РАЗШИРЕНА Пакт за бъдещето беше приет днес на Срещата на върха за бъдещето, която се провежда под егидата на Общото събрание на ООН

39
РАЗШИРЕНА
                                                                                                Пакт за бъдещето беше приет днес на Срещата на върха за бъдещето, която се провежда под егидата на Общото събрание на ООН

Общото събрание на ООН прие днес Пакт за бъдещето, който генералният секретар на ООН Антониу Гутериш определи като знаково споразумение, което е „стъпка напред към по-ефективен, приобщаващ и мрежов мултилатерализъм“.

„Трябва многостранната система и нейните институции да бъдат укрепени, за да бъдат в крак с променящия се свят. Те трябва да бъдат подходящи за настоящето и бъдещето – ефективни и способни“, заяви генералният секретар на световната организация в началото на срещата.

Към Пакта за бъдещето има две приложения: Глобален пакт в областта на цифровите технологии и Декларация за бъдещите поколения.

По-рано Филемон Янг от Сенегал, председател на тазгодишното Общо събрание на ООН, даде началото на Срещата на върха за бъдещето в централата на световната организация в Ню Йорк.

Пактът за бъдещето, както и неговите анекси, са резултат на много месеци преговори и компромиси от всички страни, заяви Филемон Янг. Няма международен документ, който да е перфектен, но силно вярвам, че Пактът за бъдещето изразява най-широката подкрепа на държавите членки, добави той. 

Глобалните кризи показаха, че има нужда от реформа в ООН и от преразглеждане на международните финансови системи, пише организацията на уебсайта си. Тези предизвикателства включват военните конфликти в Украйна, Газа и Судан, недостатъчните усилия за борба с изменението на климата и др.

Руската делегация на форума внесе предложение за изменения в текста на пакта, но след гласуване то бе отхвърлено, след като 143 страни гласуваха то да не се разглежда.

Германският канцлер Олаф Шолц направи изявление в социалните мрежи, в което заяви, че смисълът на Пакта за бъдещето е страните членки да се отнасят с уважение и да са справедливи едни към други. Той подчерта, че доверието и сътрудничеството са в основата на всичко това.

„Ние работим заедно – както преди. Все още се доверяваме един на друг. Отдадени сме на принципите на Устава на ООН – както винаги сме били. И сме готови да продължим да се отнасяме един към друг с уважение и справедливост. Ето какво представлява Пактът за бъдещето“, заяви германският канцлер.