Начало Свят Разцепление във военния кабинет на Израел. Министърът на отбраната оспори следвоенния план...

Разцепление във военния кабинет на Израел. Министърът на отбраната оспори следвоенния план за Газа

54
Израелският министър на отбраната Йоав Галант
Израелският министър на отбраната Йоав Галант. Снимка: АП/БТА

Израелският министър на отбраната, Йоав Галант, публично изрази опозицията си към предложените от премиера Бенямин Нетаняху планове за ивицата Газа след края на войната. Преминавайки по тема за военното управление в палестинския анклав, Галант заяви, че няма да подкрепи дългосрочно военно управление на Израел в региона, съобщи Ройтерс.

Това телевизионно изявление на военния министър ясно демострира недоволството на висши израелски ръководители от Нетаняху, от началото на конфликта в Газа, посочва Ройтерс.

В отговор на тези коментари, Нетаняху подчерта, че Галант не е успял да унищожи „Хамас“ през осмото му месец в конфликта, но без да споменава името му. В същото време друг подчинен на Нетаняху – центристът и бивш генерал Бени Ганц – се присъедини към критиките, като подкрепи изказванията на министъра на отбраната.

Галант изрази подкрепа за целите на правителството на Нетаняху за победа над „Хамас“ и освобождаване на израелски заложници, отвлечени от групировката на 7 октомври. Въпреки това, той посочи, че тези цели трябва да бъдат допълнени с установяването на алтернативно палестинско управление.

„Искаме да подкопаем управленските способности на ‘Хамас’ в Газа. За целта е необходимо военно действие и създаването на алтернативно управление в региона“, подчерта Галант.

Той постави ясно, че без такава алтернатива остават само две неблагоприятни възможности: управлението на „Хамас“ в Газа или израелското военно управление в областта. Той ясно посочи неговата позиция за противопоставяне на последния сценарий и призова Нетаняху да го отхвърли официално.

Галант сподели, че от октомври се е стремил към популяризирането на план за създаване на „невраждебно палестинско алтернативно управление“, което да конкурира „Хамас“.

Формата на изказването на Галант, излъчено на живо по израелската телевизия и радио, напомни за предупреждението, което той изрази миналата година относно съдебната реформа на Нетаняху, която, според него, застрашаваше сплотеността на армията, поясни Ройтерс.

При тази критика Нетаняху обяви, че намерава да уволни Галант, но отстъпи пред протестите на улицата. Анализаторите обаче смятат, че предупреждението на Галант се потвърди чрез способността на „Хамас“ да постигне изненадващи успехи няколко месеца по-късно.

Спрягайки по въпроса дали се притеснява от евентуално уволнение, Галант заяви, че вярва, че изразените становища трябва да бъдат обществено и свободно изразявани, особено от министъра на отбраната.

Прочетете още международни новини тук