Начало България Радев и Пеевски имат безшумно партньорство в почти всички власти

Радев и Пеевски имат безшумно партньорство в почти всички власти

59
Евгений Кънев
Евгений Кънев

Вчерашната среща на държавните ръководители във Великобритания беше запомняща се – Радев сред Орбан, Вучич и Алиев: влиянието на Русия в Европа (виж коментарите).

Радев представи събитието в своята страница с отделни снимки с тези лидери, заедно с други държавни глави – с яснота, че е приет и не е изолиран. Така го поясни пред публиката.

Съществуващият „конфликт“ между Радев и Пеевски се представя като PR ход срещу „руската заплаха“, който трябва да бъде оценен от САЩ. Пеевски се стреми да запази институционалната си роля, като е настоятелен за бързи избори и контрол над апарата на ДПС.

Пеевски може да блокира Централния съвет и да води партията след бързите избори, обаче Радев и той имат сътрудничество в различни власти, което подчертава общи интереси, дори с противоположни PR стратегии.

Политическите действия в момента са насочени срещу рухнатата демокрация и ПП-ДБ, чиито предлагани реформи биха подкопали властовите позиции на ГЕРБ и ДПС. Ситуацията се свежда до геополитика и стремеж за власт, като антикорупцията избледнява на заден план.

Следващият парламент ще изправи ПП-ДБ пред дилема за поемане на рискове в борбата за запазване на демокрацията. Способността на партията да бъде единна си остава ключов фактор за запазването на парламентарната република.

Коментарът е публикуван във Фейсбук профила на автора. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.