Начало Свят Путин пристига в Китай, за да задълбочи стратегическото партньорство със Си

Путин пристига в Китай, за да задълбочи стратегическото партньорство със Си

39
Путин пристига в Китай, за да задълбочи стратегическото партньорство със Си
Снимка: БТА

Президентът на Русия, Владимир Путин, призова в Пекин за укрепване на стратегическото сътрудничество с главата на китайската държава Си Цзинпин. Путин иска да засили връзките между двата мощни геополитически играчи, които са сред главните съперници на САЩ, съобщи БТА, цитирайки Ройтерс.

През февруари 2022 година Китай и Русия обявиха партньорство „без граници“. По това време Путин посети Пекин малко преди да изпрати стотици хиляди военни в Украйна и да започне една от най-смъртоносните сухопътни войни в Европа от Втората световна война.

Първото международно пътуване на Путин след встъпването му в офис за нов мандат до 2030 година е в Китай, където изпраща послание за своите приоритети и силните си лични отношения с ръководителя на китайската държава, сочи Ройтерс.

В интервю за китайската агенция Синхуа, Путин похвали Си за помощта му в установяването на „стратегическо партньорство“ с Русия, базирано на национални интереси и взаимно доверие.

„Нашият избор да посетим Китай като първа държава след встъпването ми в длъжност като президент на Русия беше определен от нивото на стратегическото сътрудничество между двете ни страни“, каза Путин.

Путин отбеляза желанието си за по-тясно сътрудничество в областите на промишлеността, високите технологии, космоса, ядрената енергетика за мирни цели, изкуствения интелект, възобновяемите енергийни източници и други иновативни сектори.

Срещата между 71-годишния Путин и 70-годишния Си в Пекин ще бъде част от гала вечер, посветена на 75-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между СССР и Китайската народна република, обявена от Мао Цзедун през 1949 година.

Китайските държавни медии описват визитата на Путин като държавно посещение от „стар приятел“, докато САЩ виждат Китай като основния си конкурент и Русия като големия си враг. Президентът на САЩ Джо Байдън предвижда бъдещето като битка между демокрацията и автокрацията, пише Ройтерс.

Путин и Си споделят визия, че Западът се проваля, докато Китай изиграва ролята на предизвикателство за САЩ. Путин ще посети и град Харбин, който има дълбоки връзки с Русия.

Преди пристигането на Путин в Пекин през края на миналия месец, американският държавен секретар Антъни Блинкън предупреди китайския външен министър Ван И, че Китай трябва да подкрепя Русия по отношение на военната обстановка.

Путин и Си ще проведат неофициални разговори вечерта и ще обсъдят въпроси свързани с Украйна, Азия, енергетиката и търговията.

В събитието ще участват руският министър на отбраната Андрей Белоусов, министърът на външните работи Сергей Лавров, секретарят на Съвета за сигурност Сергей Шойгу и външният съветник Юрий Ушаков, както и влиятелни директори на руски държавни предприятия.

Не е ясно дали изпълнителният директор на „Газпром“ Алексей Милер ще се присъедини към делегацията в Китай, тъй като беше на работни срещи в Иран преди дни.

Повече международни новини – тук