Начало Водещи Професор Чуков само за ДЕБАТИ: Новият лидер на „Хамас“: Класически касапин със...

Професор Чуков само за ДЕБАТИ: Новият лидер на „Хамас“: Класически касапин със съзнание на убиец

74
Владимир Чуков

Яхия Синуар, който беше посочен за временен водач на групировката „Хамас“ след убийството на Исмаил Хания, няма да спомогне за придвижване на преговорите за примирие.

Това мнение изрази в интервю за ДЕБАТИ.БГ арабистът проф. Владимир Чуков. По думите му сред експертите в Близкия Изток има разнопосочни мнения за него.

„Яхия Синуар е много интересна личност в терористичното движение „Хамас“ – човек, като се вгледа в неговата биография, може да се ужаси. Можем наистина да настръхнем, тъй като той не е класически военен. Той се води част от военния апарат на „Хамас“, но той е създал една собствена структура, която прилича много на нашето ВКР (военно контраразузнаване, бел. ред.). Това е апарат за следене на информатори и този човек практически не е взимал полеви решения. Той не е офицер, той не знае как се стреля“, обясни професор Чуков.

Яхия Синуар е новият ръководител на „Хамас“

По думите му той е водил наказателни акции срещу нарочени от него.

Той е по-скоро човек, който следи, наказва и дори убива със собствените си ръце хора, които той е нарочил. Тоест, той е един класически касапин. Хората се страхуват от него. Нещо, което до този момент не се беше случвало като поява на личност в движението „Хамас“, допълни арабистът.

Проф. Чуков допълни, че дори и когато не е бил начело на „Хамас“ той е ръководил организацията от тунелите в Ивицата Газа. Поради тази причина той, без да бъде избран за лидер на „Хамас“, той ръководеше тази организация от тунелите в Ивицата Газа.

Тази ужасяваща личност, една плашеща личност, една личност, която просто тероризира палестинците, включително и „Хамас“, много трудно би могла да даде тласък на преговорите, да бъде човекът, който ще реши проблемите и кризата с войната“, допълни той, като допълни, че споделя подобно мнение, тъй като е разговарял с палестинци, които са лежали със Синуар в затвора.

Обратното мнение за новия лидер на „Хамас“, е че той е човекът, през когото са минавали предложенията идващи от „Израел“ и поради тази причина би могъл да сложи край на кризата.

Не, той не може да сложи край на кризата и въобще на войната. Той не може и да стимулира преговорите, защото неговото съзнание е съзнание на убиец, на касапин, на човек, за който всички останали са някакви врагове и той трябва да ги преследва.
Самият поглед, самото му поведение е точно на шеф на палестинския вътрешен апарат за вътрешно преследване“, допълни професорът.

Според него разговорите за примирие по-скоро ще бъдат замразени, докато Синуар е начело на „Хамас“.

Цялото интервю с проф. Владимир Чуков четете утре.